Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” organizuje X edycję Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Konkurs składa się z dwóch części. „Historie kulinarne na Krajnie i Pałukach” to konkurs na najstarszą publikację (książka kucharska, czasopismo, gazeta, poradnik, rodzinny zeszyt z przepisami itp.) zawierającą tradycyjne przepisy kuchni polskiej, najcenniejsze pod kątem dorobku kulturowego regionu krajeńsko-pałuckiego. Publikacje zbierane są od 18 marca 2013r. do 30 kwietnia 2013r. Z dostarczonych materiałów przygotowana zostanie wystawa najstarszych publikacji tematycznie związanych z kulinariami.
Natomiast „Inspiracje kulinarne na Krajnie i Pałukach” to konkurs promujący bogactwa kuchni krajeńsko-pałuckiej. Zgłoszenia przyjmowane są od 15 kwietnia 2013r. do 10 maja 2013r. Część II podsumowana zostanie podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” 26 maja 2013r., podczas której uczestnicy konkursu na stoiskach zaprezentują zgłoszone do konkursu potrawy, produkty nawiązujące do lokalnej tradycji kulinarnej.
.
Organizatorzy zapraszają do udziału w konkursie miedzy innymi sołectwa, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne organizacje (formalne i nieformalne) oraz wytwórców produktów lokalnych (zarówno podmioty prawne, jak i osoby fizyczne), a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne oraz wszelkie podmioty działające w sferze gastronomi.