Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom portawy typowo jesienne. Niezależnie bowiem od kulinarnych gustów nasi domownicy na pewno docenią doskonałe, samodzielnie przyrządzone dania z pomidorów czy papryki.
Pomidory nadziewane owczym serem
Składniki:
1 kg pomidorów średniej wielkości, 40 dag owczego sera, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, biały pieprz, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć i odkroić wierzchy. Małą łyżeczką wyjąć miąższ i nasiona. Wydrążone pomidory posypać solą i pieprzem. Odkrojone części drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pokruszony ser wymieszać z czosnkiem, bułką tartą, pokrojonymi pomidorami i natką. Pomidory napełnić farszem serowym i ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie. Skropić oliwą i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Pomidory faszerowane szynką
Składniki:
8 pomidorów, 8 plasterków szynki, 4 jajka, 8 łyżeczek majonezu, kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, a po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę i wymieszać z jajkami. Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sitko. Majonez włożyć do miseczki, rozetrzeć z sokiem z pomidorów, uważając, by nie zrobił się zbyt wodnisty. Następnie dodać pokrojoną szynkę i jajka, dokładnie wymieszać. Wydrążone pomidory wypełnić nadzieniem z miseczki. Przybrać gałązkami natki, po czym nałożyć lub przymocować wykałaczkami wierzchy pomidorów.
Pomidory w cieście
Składniki:
60 dag średnich pomidorów, 8 dag chudego wędzonego boczku, 1/10 litra gęstej kwaśnej śmietany, 5 jajek, 1 czubata szklanka mąki, 5 łyżek masła lub margaryny, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę i jedno jajko dokładnie zagnieść z rozdrobnionym tłuszczem oraz szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 min do lodówki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, a następnie zalać zimną wodą. Zdjąć skórkę, podzielić owoce na połówki. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnię i wysmażyć na chrupko bez tłuszczu. Pozostałe jajka wymieszać z kwaśną śmietaną, przyprawić pikantnie solą i pieprzem, dodać suszoną bazylię i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę. Pomidory ułożyć na cieście, polać mieszanką śmietany oraz jajek i posypać boczkiem. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 200 stopni C. Gotowe danie udekorować gałązkami pietruszki.
Papryka faszerowana
Składniki:
4 zielone papryki, 20 dag długoziarnistego ryżu, 30 dag mrożonego zielonego groszku, 8 średnich pomidorów, 2 duże marchewki, 2 średnie cebule, 1,5 szklanki rosołu (instant), 8 łyżek tartego żółtego sera (np. gouda, mozzarella), 4 łyżki twarogu śmietanowego, 2 łyżki oleju, 1 pęczek natki pietruszki, słodka papryka, sól, biały pieprz
Wykonanie:
W rondlu zagotować osoloną wodę, a następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 20 minut. Marchewki i cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Paprykę podzielić wzdłuż na połówki, oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Wsypać marchewkę oraz groszek, podlać połową szklanki rosołu. Dusić 5 minut, dodać twaróg. Przyprawić solą, papryką i pieprzem. Ryż odcedzić, osączyć, wymieszać z jarzynką. Połówki papryki wypełnić farszem ryżowym. Posypać 4 łyżkami tartego żółtego sera. Pomidory oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Papryki przełożyć do żaroodpornej formy, dodać pomidory. Natkę opłukać, osuszyć (kilka gałązek odłożyć), posiekać. Papryki podlać resztą rosołu, posypać natką i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Danie posypać resztą żółtego sera i udekorować natką pietruszki.
6598053
1