Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaki jesieni

8 października 2011
Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom portawy typowo jesienne. Niezależnie bowiem od kulinarnych gustów nasi domownicy na pewno docenią doskonałe, samodzielnie przyrządzone dania z pomidorów czy papryki.

Pomidory nadziewane owczym serem

Składniki:
1 kg pomidorów średniej wielkości, 40 dag owczego sera, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, biały pieprz, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć i odkroić wierzchy. Małą łyżeczką wyjąć miąższ i nasiona. Wydrążone pomidory posypać solą i pieprzem. Odkrojone części drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pokruszony ser wymieszać z czosnkiem, bułką tartą, pokrojonymi pomidorami i natką. Pomidory napełnić farszem serowym i ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie. Skropić oliwą i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

Pomidory faszerowane szynką

Składniki:
8 pomidorów, 8 plasterków szynki, 4 jajka, 8 łyżeczek majonezu, kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, a po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę i wymieszać z jajkami. Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sitko. Majonez włożyć do miseczki, rozetrzeć z sokiem z pomidorów, uważając, by nie zrobił się zbyt wodnisty. Następnie dodać pokrojoną szynkę i jajka, dokładnie wymieszać. Wydrążone pomidory wypełnić nadzieniem z miseczki. Przybrać gałązkami natki, po czym nałożyć lub przymocować wykałaczkami wierzchy pomidorów.

Pomidory w cieście

Składniki:
60 dag średnich pomidorów, 8 dag chudego wędzonego boczku, 1/10 litra gęstej kwaśnej śmietany, 5 jajek, 1 czubata szklanka mąki, 5 łyżek masła lub margaryny, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę i jedno jajko dokładnie zagnieść z rozdrobnionym tłuszczem oraz szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 min do lodówki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, a następnie zalać zimną wodą. Zdjąć skórkę, podzielić owoce na połówki. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnię i wysmażyć na chrupko bez tłuszczu. Pozostałe jajka wymieszać z kwaśną śmietaną, przyprawić pikantnie solą i pieprzem, dodać suszoną bazylię i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę. Pomidory ułożyć na cieście, polać mieszanką śmietany oraz jajek i posypać boczkiem. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 200 stopni C. Gotowe danie udekorować gałązkami pietruszki.

Papryka faszerowana

Składniki:
4 zielone papryki, 20 dag długoziarnistego ryżu, 30 dag mrożonego zielonego groszku, 8 średnich pomidorów, 2 duże marchewki, 2 średnie cebule, 1,5 szklanki rosołu (instant), 8 łyżek tartego żółtego sera (np. gouda, mozzarella), 4 łyżki twarogu śmietanowego, 2 łyżki oleju, 1 pęczek natki pietruszki, słodka papryka, sól, biały pieprz

Wykonanie:
W rondlu zagotować osoloną wodę, a następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 20 minut. Marchewki i cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Paprykę podzielić wzdłuż na połówki, oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Wsypać marchewkę oraz groszek, podlać połową szklanki rosołu. Dusić 5 minut, dodać twaróg. Przyprawić solą, papryką i pieprzem. Ryż odcedzić, osączyć, wymieszać z jarzynką. Połówki papryki wypełnić farszem ryżowym. Posypać 4 łyżkami tartego żółtego sera. Pomidory oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Papryki przełożyć do żaroodpornej formy, dodać pomidory. Natkę opłukać, osuszyć (kilka gałązek odłożyć), posiekać. Papryki podlać resztą rosołu, posypać natką i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Danie posypać resztą żółtego sera i udekorować natką pietruszki.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę