Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Smaczny laur

3 grudnia 2015
Już po raz szósty mazowieccy producenci tradycyjnej żywności walczyli o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zdobyło go 16 produktów. Wśród tegorocznych laureatów są m.in. sójka mazowiecka, tradycyjny salceson wizytowy, ale zdecydowanie przeważają różnego rodzaju słodkości. Nagrodę otrzymały też dwa napoje – oba alkoholowe: cydr Ignaców oraz krupnik kurpiowski.

– Regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Dlatego chętnie promujemy to, co wytwarzają lokalni producenci. Chcemy, by byli znani nie tylko w swojej okolicy, by rozpowszechniali bogactwo regionalnej kuchni. I wiem, że dzięki naszemu konkursowi wiele osób mobilizuje się do odtworzenia zapomnianych już smaków mazowieckich potraw – powiedział marszałek Adam Struzik. – Trzeba zaznaczyć, że w tegorocznej edycji poziom był wyrównany. Wszystkie wyroby prezentowały wysoką jakość produkcji. To miłe, że tradycja kulinarna na Mazowszu jest tak żywa.

Co roku Samorząd Województwa Mazowieckiego organizuje konkurs, dzięki któremu żywność wytwarzana w różnych krańcach Mazowsza ma szansę przekroczyć granicę swojego subregionu. Co ważne – nagrodę otrzymują produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości.

W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację – zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, a także osoby fizyczne).

W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne / produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne / produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.

Tegoroczni laureaci to:

Grupa A – PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

SÓJKA MAZOWIECKA

ANNA KOTUNIAK , PODCIERNIE, GMINA CEGŁÓW, POWIAT MIŃSKI

Wyroby cukiernicze

TORT MARENGOWY (BEZOWY)

JOLANTA WOŁYNIK, LEGIONOWO, POWIAT LEGIONOWSKI

Wyroby cukiernicze

WYRÓŻNIENIE

TRADYCYJNE PĄCZKI RODZINNE

ANNA WOJCIECHOWSKA, GMINA GZY, POWIAT PUŁTUSKI

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

PSTRĄG NADBUŻAŃSKI WĘDZONY

ANDRZEJ SOSIŃSKI, OŁTARZE-GOŁACZE, GMINA NUR, POWIAT OSTROWSKI

Produkty mleczarskie

SER MOCEK Z MLEKA KROWY POLSKIEJ CZERWONEJ

ANITA MIERZEJEWSKA, GMINA WIŚNIEWO, POWIAT MŁAWSKI

Owoce, warzywa, przetwory owocowe
i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

CZOSNEK LATOWICKI MARYNOWANY

GRZEGORZ ODALSKI, STRACHOMIN, GMINA LATOWICZ, POWIAT MIŃSKI

Miody

MIÓD LIPCOWY

MIROSŁAW PĘDZICH, OSTRÓW MAZOWIECKA, POWIAT OSTROWSKI

Napoje

KRUPNIK KURPIOWSKI

ANDRZEJ KALISZEWSKI, BIAŁOBIEL, GMINA LELIS, POWIAT OSTROŁĘCKI


Grupa B – PRZEDSIĘBIORCY

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI

PIEKARNIA BALDWIN JASTRZĘBSKI MAŃKOWSKI SPÓŁKA JAWNA, GMINA SKÓRZEC, POWIAT SIEDLECKI


Wyroby cukiernicze

CIASTECZKA ZBOŻOWE CRUNCHY „FLORENTYNKI
Z ŻURAWINĄ”

ZAKŁADY SPOŻYWCZE MALWA, BLICHOWO, GMINA BULKOWO, POWIAT PŁOCKI

Wyroby cukiernicze

WYRÓŻNIENIE

KRUCHA RURKA Z KAJMAKIEM I ŚMIETANĄ

CUKIERNIA MAŁGOSIA, RADZYMIN, POWIAT WOŁOMIŃSKI

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

SALCESON WIZYTOWY

WOJCIECH PYSIAK DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA LOKALNA I OGRANICZONA, ZDZIECHÓW, GMINA ZAKRZEW, POWIAT RADOMSKI

Produkty mleczarskie

TWARÓG PÓŁTŁUSTY

OKREGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA SIEDLCE

SIEDLCE, POWIAT SIEDLECKI

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO

GOSPODARSTWO PRODUKCYJNO HANDLOWO USŁUGOWE „KOWALSKI”, WINNIKI, GMINA NASIELSK, POWIAT NOWODWORSKI

Miody

MIÓD PSZCZELI LIPOWY

PACHNICZÓWKA Sp. z o. o. GMINA GRĘBKÓW, POWIAT WĘGROWSKI

Napoje

CYDR IGNACÓW

CYDR TOMASZ POROWSKI, MARCIN HERMANOWICZ, IGNACÓW, GMINA BŁĘDÓW, POWIAT GRÓJECKI



Aby móc ubiegać się o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, trzeba było przedstawić żywność, której produkcja jest powtarzalna. Poza tym należało udokumentować swoją działalność podsiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę