Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaczne sposoby na grillowane kiełbaski

3 grudnia 2015
Kiełbaski to zdecydowanie najczęściej przygotowywana potrawa z grilla. Zwykle pieczemy je bez żadnych dodatków, doprawiając co najwyżej keczupem lub musztardą. Tym, którzy oczekują czegoś więcej, a jednocześnie nie czują się mistrzami kulinarnymi polecamy smakowite przepisy.

- Polacy nadal najchętniej wybierają na ruszt tradycyjną kiełbasę, stanowi ona ponad 50% najczęściej kupowanych produktów na grilla. Nic dziwnego, amatorzy jej smaku nie wyobrażają sobie ucztowania na świeżym powietrzu bez tej wędliny. Ponadto przygotowanie kiełbasy nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i wiele uwagi - wystarczy tylko od czasu do czasu przewracać ją na ruszcie. Dużą popularnością cieszą się także kiełbasy nieco w innej formie niż tradycyjne, czyli np. cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone, odpowiednio przyprawione. My poszerzyliśmy swoją ofertę właśnie o takie produkty, m.in. „Paluszki grillowe” i „Kiełbaski mazurskie”, które doskonale smakują z rusztu – wyjaśnia Małgorzata Wódkiewicz ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.



Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą
Składniki:
• paczka „Kiełbasek mazurskich” parzonych ZM Pekpol
• 8 plasterków wędzonego boczku ZM Pekpol
• 10 dag sera typu mozzarella
• 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
• wykałaczki

Wykonanie:
Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą.  Na każdej kiełbasce połóż kawałek sera a następnie ciasno owiń plasterkiem boczku. Całość zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Grilluj kiełbaski aż do uzyskania pożądanego wyglądu.
Kiełbaski w piwie
Składniki:
• paczka „Kiełbasek mazurskich” wędzonych ZM Pekpol
• 2 średnie cebule lub główka czosnku
• butelka piwa jasnego lub ciemnego
• tacki do grillowania
Wykonanie:
Cebulę lub czosnek posiekaj na drobne kawałeczki.  Kiełbaski ułóż na tackach a gdy delikatnie się zarumienią posyp cebulą lub czosnkiem. Polej kiełbaski piwem. Po kilku minutach, gdy piwo odparuje powtórz czynność. Grilluj tak długo, aż kiełbaski się zarumienią.


Grillowane kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami
Składniki:
• 8 „Kiełbasek Mazurskich” wędzonych ZM Pekpol
• pół szklanki piwa
• 4 duże ziemniaki
• 2 cebule
• natka pietruszki
• olej
• sól
• pieprz
• tacki do grillowania
Wykonanie:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

O firmie:
Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.


 

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę