Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaczne i zdrowe - nasze produkty zbożowe

5 stycznia 2016
Pod patronatem Agencji Rynku Rolnego, 13 listopada, odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych pod hasłem „Smaczne i zdrowe – nasze produkty zbożowe”.
Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych prowadzi liczne działania, mające na celu przeciwdziałanie spadkowi spożycia pieczywa w Polsce. W 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,9 kg – to o 4% mniej niż w roku poprzednim i aż o 43 kg mniej niż w roku 1993. Co gorsze, Polacy spożywają również niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału, na przykład chleba razowego czy graham. Produkcja tych wyrobów w naszym kraju nie przekracza 4% - dla porównania w Niemczech stanowi około 20% ogólnej produkcji, w Szwecji i Norwegii – 15%.

PZPRZ od 2009 r. przeprowadził  liczne akcje popularyzując produkty z pełnego ziarna. Do działań należy zaliczyć między innymi  uczestnictwo w targach i spotkaniach branżowych, współpracę z mediami, szkolenia dla piekarzy, specjalne wydawnictwa tematyczne.

Konferencja Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych to już trzecie spotkanie z cyklu, finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.



POWIĄZANE

Cyfryzacja jest bronią obosieczną - z jednej strony usprawnia procesy biznesowe,...

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Jak podała służba prasowa Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy, min...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę