Pod patronatem Agencji Rynku Rolnego, 13 listopada, odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych pod hasłem „Smaczne i zdrowe – nasze produkty zbożowe”.
Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych prowadzi liczne działania, mające na celu przeciwdziałanie spadkowi spożycia pieczywa w Polsce. W 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,9 kg – to o 4% mniej niż w roku poprzednim i aż o 43 kg mniej niż w roku 1993. Co gorsze, Polacy spożywają również niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału, na przykład chleba razowego czy graham. Produkcja tych wyrobów w naszym kraju nie przekracza 4% - dla porównania w Niemczech stanowi około 20% ogólnej produkcji, w Szwecji i Norwegii – 15%.
PZPRZ od 2009 r. przeprowadził liczne akcje popularyzując produkty z pełnego ziarna. Do działań należy zaliczyć między innymi uczestnictwo w targach i spotkaniach branżowych, współpracę z mediami, szkolenia dla piekarzy, specjalne wydawnictwa tematyczne.
Konferencja Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych to już trzecie spotkanie z cyklu, finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.