Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaczne, bo podkarpackie

22 grudnia 2003

Kapituła plebiscytu Smaczne, bo podkarpackie za najlepszy produkt spożywczy 2003 uznała kefir luksusowy ze spółdzielni Resmlecz z Trzebowniska. Natomiast mieszkańcy Podkarpacia najwięcej głosów oddali na: pomidory z Gospodarstwa Ogrodniczego w Trzebownisku oraz na twarożek wiejski z OSM Jasienicy Rosielnej.

Wyniki ogłoszono w piątek w Hotelu Rzeszów podczas uroczystego finału plebiscytu. Laureatom i wręczono statuetki i teraz te firmy mogą się posługiwać logo "Smaczne, bo podkarpackie".

Plebiscyt organizowany przez nas we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Woj. Podkarpackiego ma wpłynąć na zachowania konsumentów poprzez udowodnienie, że żywność wyprodukowana w naszym regionie jest smaczna, zdrowa, ma najwyższą jakość, odpowiadającą europejskim standardom. Ma więc służyć promowaniu naszych regionalnych produktów i zachęcać do ich wybierania spośród innych. Wysoka jakość, walory smakowe i zapachowe, niespotykana receptura mają się stać atutem, który przyciągnie klientów – przekonuje Paweł Zając, dyrektor Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie.

Organizatorzy dodają, że Ideę plebiscytu można by streścić słowami staropolskiego przysłowia: "Cudze chwalicie, swego nie znacie". Często bowiem nie zdajemy sobie sprawy z walorów, jakie posiadają produkowane w naszym regionie artykuły spożywcze. Bywa, że wybieramy towary gorszej jakości, lecz bardziej znane dzięki mocnej reklamie.

Tymczasem napływający z zewnątrz kapitał przede wszystkim buduje nowy obraz rynku oraz wprowadza nowe, często nafaszerowane chemią produkty zza granicy. Tracą na tym rodzime przedsiębiorstwa. A my sami dokonując zakupów zapominamy o rodzimej żywności, która jest lepsza niż ta z zewnątrz. 

Produkowana na Podkarpaciu żywność jest smaczna, zdrowa i bezpieczna. Nie wystarczy o tym mówić, lecz trzeba tego dowieść. Począwszy od lipca, 29 producentów z naszego regionu w trakcie kampanii promocyjnej, prowadzonej m.in. w "Nowinach" oraz poprzez informacje w sklepach, starało się przekonać o tym mieszkańców regionu. To właśnie konsumenci za pomocą kart do głosowania oraz przez Internet wyrażali swe opinie na temat podkarpackich artykułów spożywczych.

Podsumowanie głosowania wskazało zwycięskie produkty, którymi zostały:
Pomidory z Gospodarstwa Ogrodniczego w Trzebownisku oraz twarożek wiejski z OSM w Jasienicy Rosielnej.

Natomiast kapituła za Najlepszy Produkt Spożywczy woj. podkarpackiego "Smaczne, bo Podkarpackie” 2003 uznała kefir luksusowy z RSM Resmlecz w Trzebownisku.

Dodatkowo przyznała wyróżnienia dla produktów:
- Bułeczki kajzerki - F.P.H.U piekarnia Krzysztof Maciołek z Ropczyc,
- Kiełbasa swojska - Gospodarstwo Rolne w Górze Ropczyckiej,
- Naturalna woda mineralna "Celestynka" z Uzdrowiska Rymanów SA,
- Schab po węgiersku - Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Karol Benbenek z Przeworska,
- Szynka wiejska strzyżowska - ZPM Marek Leśniak ze Strzyżowa.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę