Kapituła plebiscytu Smaczne, bo podkarpackie za najlepszy produkt spożywczy 2003 uznała kefir luksusowy ze spółdzielni Resmlecz z Trzebowniska. Natomiast mieszkańcy Podkarpacia najwięcej głosów oddali na: pomidory z Gospodarstwa Ogrodniczego w Trzebownisku oraz na twarożek wiejski z OSM Jasienicy Rosielnej.
Wyniki ogłoszono w piątek w Hotelu Rzeszów podczas uroczystego finału plebiscytu. Laureatom i wręczono statuetki i teraz te firmy mogą się posługiwać logo "Smaczne, bo podkarpackie".
Plebiscyt organizowany przez nas we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Woj. Podkarpackiego ma wpłynąć na zachowania konsumentów poprzez udowodnienie, że żywność wyprodukowana w naszym regionie jest smaczna, zdrowa, ma najwyższą jakość, odpowiadającą europejskim standardom. Ma więc służyć promowaniu naszych regionalnych produktów i zachęcać do ich wybierania spośród innych. Wysoka jakość, walory smakowe i zapachowe, niespotykana receptura mają się stać atutem, który przyciągnie klientów – przekonuje Paweł Zając, dyrektor Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie.
Organizatorzy dodają, że Ideę plebiscytu można by streścić słowami staropolskiego przysłowia: "Cudze chwalicie, swego nie znacie". Często bowiem nie zdajemy sobie sprawy z walorów, jakie posiadają produkowane w naszym regionie artykuły spożywcze. Bywa, że wybieramy towary gorszej jakości, lecz bardziej znane dzięki mocnej reklamie.
Tymczasem napływający z zewnątrz kapitał przede wszystkim buduje nowy obraz rynku oraz wprowadza nowe, często nafaszerowane chemią produkty zza granicy. Tracą na tym rodzime przedsiębiorstwa. A my sami dokonując zakupów zapominamy o rodzimej żywności, która jest lepsza niż ta z zewnątrz.
Produkowana na Podkarpaciu żywność jest smaczna, zdrowa i bezpieczna. Nie
wystarczy o tym mówić, lecz trzeba tego dowieść. Począwszy od lipca, 29
producentów z naszego regionu w trakcie kampanii promocyjnej, prowadzonej m.in.
w "Nowinach" oraz poprzez informacje w sklepach, starało się przekonać o tym
mieszkańców regionu. To właśnie konsumenci za pomocą kart do głosowania oraz
przez Internet wyrażali swe opinie na temat podkarpackich artykułów
spożywczych.
Podsumowanie głosowania wskazało zwycięskie produkty,
którymi zostały:
Pomidory z Gospodarstwa Ogrodniczego w Trzebownisku oraz
twarożek wiejski z OSM w Jasienicy Rosielnej.
Natomiast kapituła za
Najlepszy Produkt Spożywczy woj. podkarpackiego "Smaczne, bo Podkarpackie” 2003
uznała kefir luksusowy z RSM Resmlecz w Trzebownisku.
Dodatkowo przyznała
wyróżnienia dla produktów:
- Bułeczki kajzerki - F.P.H.U piekarnia Krzysztof
Maciołek z Ropczyc,
- Kiełbasa swojska - Gospodarstwo Rolne w Górze
Ropczyckiej,
- Naturalna woda mineralna "Celestynka" z Uzdrowiska Rymanów
SA,
- Schab po węgiersku - Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Karol Benbenek z
Przeworska,
- Szynka wiejska strzyżowska - ZPM Marek Leśniak ze
Strzyżowa.