Znów nagrodzono producentów najlepszych i najsmaczniejszych produktów spożywczych województwa podkarpackiego. Konkurs zorganizowany został po raz czwarty, pod hasłem "Smaczne bo podkarpackie".
- Konkurs ma udowodnić, że żywność wyprodukowana na Podkarpaciu jest smaczna, zdrowa i posiada najwyższą jakość, odpowiadającą europejskim standardom. Zwraca uwagę konsumentów na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty, jaka widoczna jest na sklepowych półkach. Wysoka jakość, walory smakowe i zapachowe, niespotykana receptura to atuty, jakie z pewnością zwrócą uwagę mieszkańców Podkarpacia podczas codziennych zakupów - uważają organizatorzy konkursu z Centrum Promocji Biznesu.
W tegorocznej edycji oceniano 38 produktów. Producenci musieli przygotować dla kapituły plebiscytu dokładną charakterystykę produktów - m.in. skład surowcowy, wartość odżywczą i zdrowotną, skrócony opis technologii produkcji, stosowany system kontroli jakości. Były też informacje dotyczące posiadanych certyfikatów i wyróżnień produktu, opinie konsumentów. Kapituła brała też ponadto pod uwagę smak i wygląd produktów, estetyczne opakowanie oraz głosy konsumentów.
"Najpopularniejszym Produktem Spożywczym Województwa Podkarpackiego", o którego wyborze zadecydowały głosy konsumentów, został ser twarogowy, produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jasienicy Rosielnej. Kapituła przyznała dwie równorzędne nagrody dla "Najlepszych Spożywczych Produktów Województwa Podkarpackiego" - zostały nimi "szynka wiejska strzyżowska" wytwarzana przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak ze Strzyżowa oraz "adwokatki" - wyrób ZPH "Jutrzenka" Mieczysława Tomaszewska z Przemyśla.