CTR_2024
TSW_XV_2025

Słoweńska szynka w ChOG

22 czerwca 2012
FAMMU/FAPA podała, że do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) wpisano nazwę słoweńskiej szynki wędzonej - „Kraški pršut".
Słowenia zgłosiła po raz pierwszy wniosek o rejestrację szynki w 2009 r., jednak Włochy zgłosiły w 2010 r. sprzeciw. Oba kraje rozpoczęły konsultacje i w terminie sześciu miesięcy osiągnęły porozumienie, obejmujące zmiany pierwotnej specyfikacji, w szczególności usunięcie nazwy miasteczka Štanjel, co miało wpływ na wyznaczony obszar geograficzny. Zmieniony wniosek o rejestrację został przez Słowenię złożony we wrześniu 2011 r. Wobec braku sprzeciwu nazwę szynki zarejestrowano.

Kraški pršut to suszony/dojrzewający produkt wytwarzany na bazie mięsa ze świeżych udźców wieprzowych. Charakterystyczną cechą szynki jest solenie na sucho wyłącznie gruboziarnistą solą morską. Suszy się ją 16 miesięcy, co powoduje, że jest bardziej wilgotna od innych pršutów. Kraški pršut wyróżnia się od innych szynek bardzo ostrym aromatem, charakterystycznym dla stopnia dojrzałości produktu. Solenie, suszenie i dojrzewanie szynki odbywają się na ograniczonym obszarze Krasu - w południowo-zachodniej Słowenii. Kraški pršut ze Słowenii jest produktem łagodniejszym i mniej słonym od szynek z Chorwacji.



POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę