Nasz Dziennik przygotował tym razem przepisy na słodkości sprzed lat... Czy pamiętają Państwo babcine krówki ciągutki albo trufelki czy też chałwę domowej roboty? Te i inne pyszności z dawnych lat możemy zrobić sami. Ich smak będzie nieco inny niż słodyczy kupionych w sklepie, ale przecież o to właśnie nam chodzi...
Ptasie mleczko cytrynowe
Składniki:
Opakowanie galaretki cytrynowej, opakowanie śmietanki w proszku "Śnieżki", kawałki dowolnych owoców, płatki migdałowe, rodzynki
Wykonanie:
Rozpuścić galaretkę i pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie już lekko stężała, ubić "Śnieżkę" i - stale ubijając - połączyć z galaretką. Można do tej masy dodać kawałki owoców, rodzynki, migdały. Rozłożyć do miseczek lub wylać na prostokątną blachę, a kiedy masa zastygnie, pokroić na małe prostokąty.
Krówki ciągutki
Składniki:
1 kg cukru, 1 litr słodkiej śmietanki 18-procentowej, esencja waniliowa
Wykonanie:
Cukier wsypać do dużego garnka (minimum trzylitrowego), rozpuścić w śmietance i gotować na małym ogniu. Cały czas intensywnie mieszać, aż masa zgęstnieje (kropla spuszczona z łyżki na talerzyk powinna od razu zastygnąć). Cały proces trwa od 1 do 2 godzin w zależności od intensywności gotowania, dlatego do mieszania dobrze jest zatrudnić całą rodzinę. Gdy masa jest dostatecznie gęsta, wylać ją do foremki posmarowanej masłem. Zimną pokroić w kostkę, każdy cukierek zawinąć w papierek. Zbyt krótkie gotowanie da rzadką masę do smarowania chleba. Zaś zbyt długie gotowanie sprawi, że krówki będą kruche i mało ciągliwe.
Chałwa domowa
Składniki:
25 dag masła roślinnego, 1/2 kg mleka w proszku, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 4 paczki herbatników, 4 suche wafle, szklanka rodzynek i rozdrobnionych orzechów, garść sezamu
Wykonanie:
Cukier i masło zagotować z 1/2 szklanki wody, a następnie wystudzić. Kakao wymieszać z mlekiem w proszku i - stale mieszając - powoli dodawać rozpuszczone masło z cukrem. Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie, sezam, pokruszone herbatniki i wafle. Wymieszać. Podłużną formę keksową wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę, mocno ugnieść łyżką, wierzch wyrównać. Wstawić na noc do lodówki, aby zastygła. Następnie wyłożyć do góry dnem na pergamin. Pokroić ostrym nożem.
Domowe sezamki
Składniki:
Szklanka cukru, szklanka ziaren sezamu, kilka łyżek miodu
Wykonanie:
Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości wody (jak do karmelu). Kiedy całkowicie się rozpuści, a woda odparuje, wsypać ziarna sezamu, dodać płynny miód, wymieszać dokładnie. Cienką warstwę masy sezamowej włożyć na natłuszczoną blachę. Chwilę odczekać, a następnie pokroić (zanim całkowicie zastygnie).
6738660
1