Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Słodycze z dziecięcych lat

21 maja 2011
Nasz Dziennik przygotował tym razem przepisy na słodkości sprzed lat... Czy pamiętają Państwo babcine krówki ciągutki albo trufelki czy też chałwę domowej roboty? Te i inne pyszności z dawnych lat możemy zrobić sami. Ich smak będzie nieco inny niż słodyczy kupionych w sklepie, ale przecież o to właśnie nam chodzi...

Ptasie mleczko cytrynowe
Składniki:
Opakowanie galaretki cytrynowej, opakowanie śmietanki w proszku "Śnieżki", kawałki dowolnych owoców, płatki migdałowe, rodzynki

Wykonanie:
Rozpuścić galaretkę i pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie już lekko stężała, ubić "Śnieżkę" i - stale ubijając - połączyć z galaretką. Można do tej masy dodać kawałki owoców, rodzynki, migdały. Rozłożyć do miseczek lub wylać na prostokątną blachę, a kiedy masa zastygnie, pokroić na małe prostokąty.

Krówki ciągutki
Składniki:
1 kg cukru, 1 litr słodkiej śmietanki 18-procentowej, esencja waniliowa

Wykonanie:
Cukier wsypać do dużego garnka (minimum trzylitrowego), rozpuścić w śmietance i gotować na małym ogniu. Cały czas intensywnie mieszać, aż masa zgęstnieje (kropla spuszczona z łyżki na talerzyk powinna od razu zastygnąć). Cały proces trwa od 1 do 2 godzin w zależności od intensywności gotowania, dlatego do mieszania dobrze jest zatrudnić całą rodzinę. Gdy masa jest dostatecznie gęsta, wylać ją do foremki posmarowanej masłem. Zimną pokroić w kostkę, każdy cukierek zawinąć w papierek. Zbyt krótkie gotowanie da rzadką masę do smarowania chleba. Zaś zbyt długie gotowanie sprawi, że krówki będą kruche i mało ciągliwe.

Chałwa domowa
Składniki:
25 dag masła roślinnego, 1/2 kg mleka w proszku, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 4 paczki herbatników, 4 suche wafle, szklanka rodzynek i rozdrobnionych orzechów, garść sezamu

Wykonanie:
Cukier i masło zagotować z 1/2 szklanki wody, a następnie wystudzić. Kakao wymieszać z mlekiem w proszku i - stale mieszając - powoli dodawać rozpuszczone masło z cukrem. Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie, sezam, pokruszone herbatniki i wafle. Wymieszać. Podłużną formę keksową wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę, mocno ugnieść łyżką, wierzch wyrównać. Wstawić na noc do lodówki, aby zastygła. Następnie wyłożyć do góry dnem na pergamin. Pokroić ostrym nożem.

Domowe sezamki
Składniki:
Szklanka cukru, szklanka ziaren sezamu, kilka łyżek miodu

Wykonanie:
Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości wody (jak do karmelu). Kiedy całkowicie się rozpuści, a woda odparuje, wsypać ziarna sezamu, dodać płynny miód, wymieszać dokładnie. Cienką warstwę masy sezamowej włożyć na natłuszczoną blachę. Chwilę odczekać, a następnie pokroić (zanim całkowicie zastygnie).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę