Nie ma jak domowe szarlotki czy jabłeczniki! Uprzyjemnią niejedno spotkanie w gronie rodzinnym. Wystarczy kilka dobrych pomysłów, by aromatyczne antonówki, championy, elstary w słodkiej oprawie na długo pozostały w naszej pamięci. Przepisy podajemy za Naszym Dziennikiem.
Szarlotka
Składniki:
Ciasto kruche: 3 (niepełne) szklanki mąki pszennej, 1 (niepełna) szklanka cukru pudru, 35 dag masła, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa: 1,5 kg kwaskowatych jabłek, 10 dag rodzynek, 10 łyżek cukru, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki cynamonu
Ponadto: 1 jajko, tłuszcz do posmarowania blachy
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schłodzić, a drugą rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. 1/3 jabłek zetrzeć na grubej tarce, a pozostałe pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać. Dodać rodzynki, cukier i cynamon. Skropić sokiem z cytryny, dusić 10 minut na wolnym ogniu.
Na upieczone ciasto wyłożyć ostudzoną masę. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paski o szerokości 1 centymetra. Paski ciasta ułożyć w kratkę na masie. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Dowolnie udekorować.
Koperty z jabłkami
Składniki:
Ciasto kruche: 6,25 szklanki mąki pszennej, 37,5 dag margaryny, 25 dag kwaśnej śmietany, 2 żółtka, 2 jajka, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto: 1 kg jabłek, 20 dag orzechów włoskich lub arachidowych, 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić na kwadraty o boku 8 centymetrów. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Na kwadraciki ułożyć owoce, złożyć w koperty. Posmarować jajkiem, posypać orzechami. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-30 minut.
Strudel z jabłkami
Składniki:
Ciasto: 2 (niepełne) szklanki mąki pszennej, ok. 0,5 szklanki letniej wody, 1 żółtko, 1 łyżeczka oleju, szczypta soli
Nadzienie: 2 kg kwaśnych jabłek, 2/3 szklanki cukru, 10 dag rodzynków, 8 dag orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu
Ponadto: 35 dag masła, 15 dag bułki tartej
Wykonanie:
Do mąki dodać żółtko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, posmarować olejem, przykryć, odstawić na 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Wsypać cukier, cynamon, pokrojone orzechy i sparzone rodzynki, wymieszać.
Bułkę tartą zrumienić na części masła. Ciasto grubo rozwałkować, rozciągnąć ostrożnie rękoma we wszystkich kierunkach (na grubość kartki papieru). Ciasto posmarować roztopionym masłem, rozłożyć bułkę tartą oraz nadzienie i za pomocą oprószonej mąką serwety zrolować. Strudel posmarować pozostałym masłem. Piec ok. 60 minut w temperaturze 200 st. C.
Jabłecznik z bitą śmietaną
Składniki:
Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto: 25 dag śmietany (30-procentowej), 5 dag czekolady mlecznej, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, tłuszcz do posmarowania blachy
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do jajek. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 40 centymetrów. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wlać 0,5 szklanki wody, dusić pod przykryciem. Do miękkich owoców dodać mąkę rozprowadzoną w 150 ml wody, zagotować.
Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłożyć masę. Śmietanę schładzać przez 2-3 godziny w lodówce, a następnie ubić z cukrem. Rozprowadzić na masie i posypać startą czekoladą.
6589846
1