Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Słodkie przetwory na zimę

5 stycznia 2016
Lato kusi soczystymi owocami. Ich aromat i smak możemy zatrzymać na dłużej, robiąc przetwory na zimę. Dlatego za Naszym Dziennikiem prezentujemy kilka ciekawych przepisów na to, jak zatrzymać lato w słoikach i spiżarniach

Borówki

Składniki:
3 litry borówek, 1,2 kg cukru, skórka pomarańczy

Wykonanie:
Borówki przebrać, opłukać, przesypać cukrem w garnku. Dołożyć posiekaną skórkę pomarańczy i postawić na ogniu. Uważać, by niespodziewanie nie wykipiały. Gdy się podniosą, zestawić z ognia i wyszumować. Powtórzyć tę czynność trzy razy, a potem jeszcze ciepłe włożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Gdy zastygną, zrobią się jak galareta.

Wiśnie w occie

Składniki:
3 litry wiśni, 0,5 litra octu 10-proc., 0,5 litra wody, goździki, cynamon

Wykonanie:
Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Po ostudzeniu zalać nią wiśnie. Na drugi dzień zalewę odlać i zagotować. Wiśnie ułożyć w słojach, zalać zalewą, zakręcić i pozostawić na 15-20 minut w ciepłym piekarniku.

Gruszki w occie

Składniki:
1 kg gruszek, sok z cytryny
syrop: 40 dag cukru, ćwierć litra wody, ćwierć litra octu, goździki, cynamon

Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na połówki i włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie czerniały. Z podanych składników przygotować syrop. Wrzącym syropem sparzyć osuszone z wody owoce i pozostawić na jedną dobę. Nazajutrz syrop odlać, przegotować i ostudzić. Gruszki ułożyć w słojach i zalać ostudzonym syropem. Słoiki zakręcić i pozostawić w cieple na 30-40 minut.

Galaretka z czarnych porzeczek

Składniki:
1 kg czarnych porzeczek, cukier

Wykonanie:
Owoce umyć, osączyć, oberwać z szypułek, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować 3 minuty od zawrzenia. Rozgotowane owoce wyłożyć do wygotowanego woreczka płóciennego i odcisnąć sok. Zmierzyć objętość soku. Dodać tyle kilogramów cukru, ile wyszło litrów soku. Ogrzewać do czasu rozpuszczenia się cukru. Odszumować. Gorącą galaretką napełnić słoiki, zakręcić i ostudzić.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę