Lato kusi soczystymi owocami. Ich aromat i smak możemy zatrzymać na dłużej, robiąc przetwory na zimę. Dlatego za Naszym Dziennikiem prezentujemy kilka ciekawych przepisów na to, jak zatrzymać lato w słoikach i spiżarniach
Borówki
Składniki:
3 litry borówek, 1,2 kg cukru, skórka pomarańczy
Wykonanie:
Borówki przebrać, opłukać, przesypać cukrem w garnku. Dołożyć posiekaną skórkę pomarańczy i postawić na ogniu. Uważać, by niespodziewanie nie wykipiały. Gdy się podniosą, zestawić z ognia i wyszumować. Powtórzyć tę czynność trzy razy, a potem jeszcze ciepłe włożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Gdy zastygną, zrobią się jak galareta.
Wiśnie w occie
Składniki:
3 litry wiśni, 0,5 litra octu 10-proc., 0,5 litra wody, goździki, cynamon
Wykonanie:
Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Po ostudzeniu zalać nią wiśnie. Na drugi dzień zalewę odlać i zagotować. Wiśnie ułożyć w słojach, zalać zalewą, zakręcić i pozostawić na 15-20 minut w ciepłym piekarniku.
Gruszki w occie
Składniki:
1 kg gruszek, sok z cytryny
syrop: 40 dag cukru, ćwierć litra wody, ćwierć litra octu, goździki, cynamon
Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na połówki i włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie czerniały. Z podanych składników przygotować syrop. Wrzącym syropem sparzyć osuszone z wody owoce i pozostawić na jedną dobę. Nazajutrz syrop odlać, przegotować i ostudzić. Gruszki ułożyć w słojach i zalać ostudzonym syropem. Słoiki zakręcić i pozostawić w cieple na 30-40 minut.
Galaretka z czarnych porzeczek
Składniki:
1 kg czarnych porzeczek, cukier
Wykonanie:
Owoce umyć, osączyć, oberwać z szypułek, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować 3 minuty od zawrzenia. Rozgotowane owoce wyłożyć do wygotowanego woreczka płóciennego i odcisnąć sok. Zmierzyć objętość soku. Dodać tyle kilogramów cukru, ile wyszło litrów soku. Ogrzewać do czasu rozpuszczenia się cukru. Odszumować. Gorącą galaretką napełnić słoiki, zakręcić i ostudzić.
9396893
1