OPOLAGRA_2025

Słodkie przetwory na zimę

5 stycznia 2016
Lato kusi soczystymi owocami. Ich aromat i smak możemy zatrzymać na dłużej, robiąc przetwory na zimę. Dlatego za Naszym Dziennikiem prezentujemy kilka ciekawych przepisów na to, jak zatrzymać lato w słoikach i spiżarniach

Borówki

Składniki:
3 litry borówek, 1,2 kg cukru, skórka pomarańczy

Wykonanie:
Borówki przebrać, opłukać, przesypać cukrem w garnku. Dołożyć posiekaną skórkę pomarańczy i postawić na ogniu. Uważać, by niespodziewanie nie wykipiały. Gdy się podniosą, zestawić z ognia i wyszumować. Powtórzyć tę czynność trzy razy, a potem jeszcze ciepłe włożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Gdy zastygną, zrobią się jak galareta.

Wiśnie w occie

Składniki:
3 litry wiśni, 0,5 litra octu 10-proc., 0,5 litra wody, goździki, cynamon

Wykonanie:
Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Po ostudzeniu zalać nią wiśnie. Na drugi dzień zalewę odlać i zagotować. Wiśnie ułożyć w słojach, zalać zalewą, zakręcić i pozostawić na 15-20 minut w ciepłym piekarniku.

Gruszki w occie

Składniki:
1 kg gruszek, sok z cytryny
syrop: 40 dag cukru, ćwierć litra wody, ćwierć litra octu, goździki, cynamon

Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na połówki i włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie czerniały. Z podanych składników przygotować syrop. Wrzącym syropem sparzyć osuszone z wody owoce i pozostawić na jedną dobę. Nazajutrz syrop odlać, przegotować i ostudzić. Gruszki ułożyć w słojach i zalać ostudzonym syropem. Słoiki zakręcić i pozostawić w cieple na 30-40 minut.

Galaretka z czarnych porzeczek

Składniki:
1 kg czarnych porzeczek, cukier

Wykonanie:
Owoce umyć, osączyć, oberwać z szypułek, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować 3 minuty od zawrzenia. Rozgotowane owoce wyłożyć do wygotowanego woreczka płóciennego i odcisnąć sok. Zmierzyć objętość soku. Dodać tyle kilogramów cukru, ile wyszło litrów soku. Ogrzewać do czasu rozpuszczenia się cukru. Odszumować. Gorącą galaretką napełnić słoiki, zakręcić i ostudzić.



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę