A_BIO_AGRO_950

Słodki upominek z Podlasia

24 kwietnia 2007
Wizytówką cukierni W. Zaniewicza z Międzyrzecza Podlaskiego są sękacze podlaskie. Ciasto to wytwarzane jest z naturalnych produktów: świeżych jaj i masła. Właściciele cukierni przy jego wypieku sięgają do  tradycji zamierzchłych czasów dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej.

-Jego wypiek oparty jest na tradycyjnych ludowych metodach. Wypiek tradycyjnych sękaczy nie jest rzeczą łatwą, wymaga artystycznego podejścia i anielskiej cierpliwości. Polega głownie na polewaniu kolejnych warstw ciasta na rozgrzany obracający się drewniany wałek. Tworzą się przy tym charakterystyczne ociekające sople – prawdziwa chluba sękaczy Zaniewicza. Smak i zapach przypominają, skąd pochodzą. Nasz sękacz swym niepowtarzalnym kształtem przypomina jodełkę, o złocistomiodowej barwie bursztynu. Wypiek o tak oryginalnym wyglądzie jest prawdziwą ozdobą biesiadnego stołu – mówi Anna Zaniewicz, właścicielka rodzinnej cukierni.

Zdaniem rodziny Zaniewiczów sękacz  to wyśmienity pomysł na niezobowiązujący podarek, jest idealną wizytówką Polski, a w szczególności regionu Południowego Podlasia i Lubelszczyzny - to tradycyjny polski wypiek. Od dawien dawna na terenie wschodnich kresów Rzeczpospolitej nie odbędzie się żadne wesele bez prawdziwych sękaczy na stole.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę