biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Słodki upominek z Podlasia

24 kwietnia 2007
Wizytówką cukierni W. Zaniewicza z Międzyrzecza Podlaskiego są sękacze podlaskie. Ciasto to wytwarzane jest z naturalnych produktów: świeżych jaj i masła. Właściciele cukierni przy jego wypieku sięgają do  tradycji zamierzchłych czasów dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej.

-Jego wypiek oparty jest na tradycyjnych ludowych metodach. Wypiek tradycyjnych sękaczy nie jest rzeczą łatwą, wymaga artystycznego podejścia i anielskiej cierpliwości. Polega głownie na polewaniu kolejnych warstw ciasta na rozgrzany obracający się drewniany wałek. Tworzą się przy tym charakterystyczne ociekające sople – prawdziwa chluba sękaczy Zaniewicza. Smak i zapach przypominają, skąd pochodzą. Nasz sękacz swym niepowtarzalnym kształtem przypomina jodełkę, o złocistomiodowej barwie bursztynu. Wypiek o tak oryginalnym wyglądzie jest prawdziwą ozdobą biesiadnego stołu – mówi Anna Zaniewicz, właścicielka rodzinnej cukierni.

Zdaniem rodziny Zaniewiczów sękacz  to wyśmienity pomysł na niezobowiązujący podarek, jest idealną wizytówką Polski, a w szczególności regionu Południowego Podlasia i Lubelszczyzny - to tradycyjny polski wypiek. Od dawien dawna na terenie wschodnich kresów Rzeczpospolitej nie odbędzie się żadne wesele bez prawdziwych sękaczy na stole.


POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę