europejskie forum rolników 2025

Słodki festyn w skansenie w Sierpcu - miodobranie

6 lipca 2015
Jak wyglądała praca pszczelarza dawniej, a jak obecnie, będzie można przekonać się w niedzielę, 5 lipca, w Sierpcu, gdzie tamtejsze Muzeum Wsi Mazowieckiej organizuje rodzinny festyn „Miodobranie w skansenie”. Każdy uczestnik imprezy będzie mógł skosztować różnych rodzajów miodu.

W trakcie pokazów pracy pszczelarzy zobaczyć będzie można m.in. podbieranie miodu z uli i jego odwirowywanie, a także zakładanie węzy, czyli ramki z wytłoczonymi kształtami komórek miodowego plastra. Pokazy miodobrania odbywać się będą w zabytkowych zagrodach i pasiekach na terenie sierpeckiego skansenu.

 
„Mamy dwie pasieki. Jedną z ulami koszowymi, wyplatanymi ze słomy, które stosowane były do XIX wieku oraz drugą, z bardziej współczesnymi już drewnianymi ulami ramkowymi, których użytkowanie upowszechniło się w wieku XX” – powiedziała PAP Joanna Szewczykowska z Muzeum Wsi Mazowieckiej. Dodała, że ule koszowe, tzw. koszki, były wykorzystywane tylko raz. „Pszczoły oblepiały wnętrze słomianego ula woskiem i miodem. Dlatego nie nadawał się on już do ponownego użytku. Każdego roku trzeba było przenosić pszczelą rodzinę do nowo uplecionego ula” – wyjaśniła Szewczykowska. Inaczej rzecz miała się z ulami drewnianymi, ramkowymi, gdzie miód składany był na montowanych w nich specjalnych ramkach.

 
Jak zapewniła Szewczykowska, wszyscy goście „Miodobrania w skansenie” będą mogli oddać się degustacji różnych gatunków miodu, w tym także przygotowywanego na miejscu. „Będzie można również sprawdzić, jak smakuje plaster miodu wybrany z ula albo wiejski chleb, z wiejskim masłem, polany wybranym miodem” - dodała. Piknikowi towarzyszyć będzie kiermasz ludowych wyrobów, oczywiście miodów, w tym pitnych, a także rzemiosła artystycznego. W poszczególnych zagrodach sierpeckiego skansenu odbywać się będą jednocześnie pokazy prac gospodarskich, typowych dla wsi polskiej przełomu XIX i XX wieku: powroźnictwa, plecionkarstwa, wycinania firanek z papieru, a także garncarstwa czy wyrobu masła i wirowania śmietany centryfugą. Otwarta będzie kuźnia, gdzie zobaczyć będzie można wykuwanie podków. Będą też porady zielarskie.

 
Na ziemiach polskich pszczelarstwo, jako zorganizowana hodowla pszczół w specjalnie przygotowanych pasiekach z ulami, pojawiło się ok. X wieku. Wywodzi się ono wprost z istniejącego już 500 lat p.n.e. bartnictwa, polegającego na doglądaniu i hodowli pszczół w barciach, czyli w wydrążonych na ten cel pniach drzew, głównie w lasach. Pszczelarstwo i bartnictwo współistniały aż do XIX wieku. Według szacunków, w kraju pasieki posiada obecnie ok. 35 tys. hodowców.

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu powstało w 1971 r. Początkowo działało, jako placówka etnograficzna. Rozbudowywane w kolejnych latach wraz ze skansenem zajmuje obecnie obszar ponad 60 ha. Znajduje się tam m.in. kilkanaście zagród i budynków, w tym chałupy, wiatrak, kuźnia i karczma, stanowiące przykłady typowej zabudowy wiejskiej Mazowsza z XIX i XX wieku. W sierpeckim skansenie kręcone były sceny do kilku polskich filmów, w tym „Szwadronu”, „Pana Tadeusza” oraz „Ogniem i mieczem”.



POWIĄZANE

W związku z wykryciem ognisk pryszczycy na terenie Słowacji i Węgier oraz ryzyki...

Decyzja prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa wprowadzająca szeroko zak...

Państwa członkowskie UE zdecydowaną większością głosów zatwierdziły dzisiaj cła ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę