Sękacz Podlaski Zaniewicza był atrakcją kulinarną spotkania zorganizowanego w Anhalt w Saksonii przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego i Ambasadę RP w Niemczech z okazji Święta Konstytucji. Jego wypiek oparty jest na tradycyjnych ludowych metodach. Polega głownie na polewaniu kolejnych warstw ciasta na rozgrzany obracający się drewniany wałek. Tworzą się przy tym charakterystyczne ociekające sople – prawdziwa chluba sękaczy Zaniewicza. Smak i zapach przypominają, skąd pochodzą.
- Nasz sękacz swym niepowtarzalnym kształtem przypomina jodełkę, o złocistomiodowej barwie bursztynu. Wypiek o tak oryginalnym wyglądzie jest prawdziwą ozdobą biesiadnego stołu – mówi Anna Zaniewicz – Klimiuk.
Sękacz od Zaniewicza to wyśmienity pomysł na niezobowiązujący podarek, jest idealną wizytówką Polski, a w szczególności regionu Południowego Podlasia i Lubelszczyzny - to tradycyjny polski wypiek. Od dawien dawna na terenie wschodnich kresów Rzeczpospolitej nie odbędzie się żadne wesele bez prawdziwych sękaczy na stole.
Cukiernia W. Zaniewicza z Międzyrzecza Podlaskiego powstała w 1993 roku w formie działalności gospodarczej osoby fizycznej – Wojciecha Zaniewicza. Obecnie ma formę spółki z o.o. o nazwie ALLNET i nadal jest rodzinną cukiernią. Firma istniejąca od 14 lat, od początku istnienia kieruje się dewizą – wypiekamy tylko tradycyjne i regionalne ciasta kultywując stare i sprawdzone dobre polskie „perełki” kulinarne z wyłącznie naturalnych i o ile to możliwe z polskich surowców. .Od ponad dziesięciu lat specjalnością Cukierni Zaniewicza są SĘKACZE PODLASKIE ZANIEWICZA i ciastka regionalne oraz ekologiczne certyfikowane.