Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ślązacy chcą by UE chroniła szpyrki

2 czerwca 2006

Ślązacy szukają regionalnych smakołyków, które znajdą się na liście tradycyjnych potraw regionalnych. Ich wyrobu będą strzec unijni urzędnicy.

Listę z potrawami regionalnymi z całej Polski tworzy Ministerstwo Rolnictwa. Na razie znajdują się na niej tylko trzy smakołyki z regionu Śląska Cieszyńskiego, wszystkie zostały zgłoszone przez cieszyński Ośrodek Doradztwa Rolniczego. To ciastka ze szpyrek, czyli skrawków słoniny pozostałych po zrobieniu smalcu, zozworki, popularne wigilijne ciastka z dodatkiem imbiru, i wielkanocny murzin - rodzaj ciasta z dodatkiem szynki i boczku.

- Postanowiliśmy ostro zabrać się do pracy i przygotować spis jeszcze innych miejscowych przysmaków, które nadawałyby się do wpisania do rejestru - mówi Józef Michałek, sekretarz Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan.

Ministerialna lista produktów tradycyjnych trafi do Brukseli. Jeśli zostanie zaakceptowana przez Komisję Europejską, umieszczone na niej przysmaki dostaną unijne certyfikaty, że są wyrobami najwyższej jakości, produkowanymi tradycyjnymi metodami. - Byłaby to świetna promocja dla naszego regionu. Ludzie chętnie kupują takie produkty - uważają górale.

Na razie do mieszkańców trafiły ankiety potrzebne przy rejestracji regionalnych produktów. Górale szukają teraz wszelkich informacji na temat zupy zwanej bioło polywka, czyli wywaru na wędzonce, zabielonego mlekiem podawanego z dodatkiem ziemniaków, makaronu lub ryżu. Potrzebne są także wszelkie wzmianki o jelicie, które - jak tłumaczą górale - różni się od śląskiego krupnioka i ogólnopolskiej kaszanki czy kubusiu - bardzo smacznej potrawie przyrządzonej z zapieczonych w piecu tartych ziemniaków.

Michałek ma nadzieję, że związkowi uda się zarejestrować także bachora, z którego słynie np. restauracja w czeskiej miejscowości Mosty. Bachor to jelito nadziewane tartymi ziemniakami zapiekane z boczkiem.

- Mamy oczywiście nadzieję, że to nie koniec listy naszych specjałów, że mieszkańcom uda się coś jeszcze wymyślić - mówi Michałek.

Danie tradycyjne to potrawy przyrządzane od co najmniej 25 lat. By zarejestrować je w Unii ,trzeba udokumentować pochodzenie produktu na podstawie dokumentów: książek (niekoniecznie kucharskich), zachowanych w domach starych przepisów.


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę