Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Śląskie specjały podbijają świat

20 sierpnia 2013
Śląskie regionalne produkty podbijają światowe rynki - informuje "Dziennik Zachodni".
Wody mineralnej "Ustronianka" można się napić w Libanie, piwo "Żywiec" kupić w Brazylii czy Indiach, a krupnioka zjeść w Grecji i Hiszpanii. To tylko przykłady potwierdzające fakt, że jest ich coraz więcej, a ich eksport rośnie w tempie, który jeszcze kilka lat temu wydawał się niemożliwy. Stałymi kontrahentami są już nie tylko odbiorcy z USA, Niemiec, Czech, Rosji czy Wielkiej Brytanii, ale także z takich krajów jak np. Peru, Kostaryka czy Liban.
W 2012 roku polscy producenci sprzedali za granicą żywność o łącznej wartości 60 mld zł. Spora część tej kwoty trafiła do producentów w woj. śląskim.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę