Buchciki, chleb "Herbski", krupniok śląski, zozworki - to niektóre śląskie specjały, których będzie można spróbować na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie - zapowiada rzecznik marszałka śląskiego.
Impreza odbędzie się w najbliższą sobotę w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie, obok Hali Kapelusz, a honorowy patronat na nią objął Marszałek Województwa Śląskiego Michał Czarski.
Podczas Jarmarku przyznane zostaną nagrody VI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" zorganizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu "Agro-Smak 2".
Głównym celem tej rywalizacji jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
Goście Jarmarku będą mogli sprawdzić czy lubią śląskie specjały, zarówno te wpisane już na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i te dopiero ubiegające się o wpis.
W Unii Europejskiej produkty gwarantujące wyjątkową jakość, tworzone zgodnie z oryginalna recepturą, objęte są specjalna ochroną i oznaczone symbolami. Zabezpieczają one producentów przed nieuczciwą konkurencją, pomagają w promocji oraz informują konsumentów o wyjątkowości, specyfice i unikalności tych produktów.
W Polsce, to marszałek jest odpowiedzialny za przyjmowanie i ocenę wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali dotychczas dziesięć takich produktów: buchciki (lub inaczej buchciczki), chleb "herbski", ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony i zozworki (inaczej imbirki).
Krupniok śląski, czyli kaszanka jest powszechnie znanym produktem, wytwarzanym także w innych regionach kraju. Mniej popularne są pochodzące ze Śląska Cieszyńskiego buchciki (połączone ze sobą bokami bułeczki z nadzieniem z marmolady lub powideł), czy murzin wielkanocny (z zewnątrz wygląda jak chleb, w przekroju widać kawalki szynki i boczku wtopione w ciasto).
Potrawą przygotowywaną wyłącznie w Lelowie jest ciulim lelowski, czyli zapiekanka z ciasta ziemniaczanego z widocznymi kawałkami pieczonych żeberek.
Obecnie trwają prace związane z identyfikacją kolejnych 15 produktów, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
(PAP, bea)