biogaz_09_2025

Słaby wzrost produkcji mięsa w Rumunii

5 stycznia 2016

W 2010 roku produkcja mięsa (w tym drobiu) w Rumunii wzrosła zaledwie o 2 proc. do nieco ponad 1 mln ton (w 2009 roku wyniosła 982,4 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
Wzrost ten osiągnięto dzięki większej wytwórczości mięsa wołowego oraz owczego, co zniwelowało spadek produkcji w sektorze wieprzowiny oraz mięsa drobiowego. Produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 11 proc. do 154,5 tys. ton, natomiast wytwórczość mięsa owczego i koziego skoczyła aż o 40 proc. do 69,9 tys. ton.

Dla porównania produkcja mięsa wieprzowego obniżyła się o 3 proc. do 428,9 tys. ton, natomiast produkcja mięsa drobiowego spadła także o 3 proc. do nieco ponad 349 tys. ton.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę