Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Skup mleka w 2012 roku - większy niż w 2011

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, ze grudzień ubiegłego roku był kolejnym już miesiącem, w którym dynamika wzrostu skupu mleka w Polsce wyraźnie hamowała. Według danych GUS, w tym okresie dostawy surowca do mleczarni wyniosły 740,4 mln litrów, tj. zaledwie o 0,3 proc. więcej w relacji rocznej.

Jeszcze w I półroczu ubiegłego roku przyrosty produkcji względem 2011 r. sięgały 10%.
Ogółem w 2012 r. skup mleka ukształtował się na poziomie 9524,3 mln l, czyli o 6% wyższym niż w analogicznym czasie 2011 roku - są to na razie dane wstępne, które zostaną prawdopodobnie skorygowane.
Bardzo możliwe zatem, że w tym roku kwotowym (2012/2013) Polska jednak nie przekroczy przyznanej kwoty mlecznej lub przekroczenie będzie minimalne.
Ubiegłoroczny, rekordowo wysoki skup mleka przełożył się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W ciągu dwunastu miesięcy 2012 r. w zakładach mleczarskich zatrudniających powyżej 49 osób, mniej wytworzono jedynie jogurtów - o prawie 4%, łącznie 464,4 mln l - prawdopodobnie ze względu na osłabienie popytu na rynku wewnętrznym. W pozostałych przypadkach notuje się już dodatnie dynamiki zmian.

W największym stopniu zwiększono produkcję serów dojrzewających - o ponad 11% do rekordowego poziomu 306 tys. ton. Istotnie zmniejszył się zatem dystans dzielący ten produkt od sera świeżego, którego w ubiegłym roku wytworzono o zaledwie 3% więcej, niż przed rokiem (377 tys. t).
W I półroczu 2012 r. dość dynamicznie przyrastała produkcja mleka w proszku. W II połowie roku trend ten wyhamował, ale już sam grudzień przyniósł ponad 33% wzrost produkcji w relacji rocznej.
Ostatecznie, w okresie styczeń-grudzień zakłady mleczarskie łącznie wytworzyły 149 tys. t mleka w proszku, tj. o ponad 3% więcej niż w 2011 roku.
W odniesieniu do masła sytuacja jest dość zbliżona. W 2012 r. jego produkcję zwiększono o około 3% do 173 tys. t, w tym w samym grudniu o ponad 16% r/r. W analizowanym okresie mleczarnie wytworzyły też o ponad 5% więcej niż rok wcześniej śmietany (łącznie 225 mln l) i o niespełna 1% więcej mleka płynnego (2635 mln litrów).
Szacujemy, że w tym roku przerób mleka również wzrośnie, ale już nieznacznie. Przede wszystkim będzie to wynikiem problemów z dostępem do surowca ze względu na osiągnięcie limitu wyznaczonego przez kwotę mleczną. Jednocześnie silne spowolnienie gospodarcze w Polsce może przełożyć się na spadek popytu na część artykułów mlecznych - głownie chodzi tu o tzw. galanterię mleczną. Naszym zdaniem czynnikiem sprzyjającym sprzedaży może być w dalszym ciągu eksport.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę