Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie informuje, że w lipcu br. odnotowano wyhamowanie wzrostowych trendów w skupie mleka w Polsce. Według danych GUS mleczarnie w tym czasie zakupiły 805,5 mln l surowca, tj. o niespełna 1 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. W pierwszych sześciu miesiącach br. wolumen skupu przekraczał ubiegłoroczne poziomy o około 2-4 proc.
Ogółem w okresie styczeń-lipiec br. skup mleka wyniósł 5256,6 mln l, tj. o ponad 2 proc. więcej niż w tym samym czasie 2010 roku. Oceniamy, iż w całym 2011 r. mleczarnie mogą zakupić o około 1-2 proc. więcej mleka niż przed rokiem.
Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W analizowanym okresie wytworzono o prawie 5 proc. więcej niż w 2010 r. serów świeżych i twarogu (217 tys. t), o ponad 1 proc. więcej masła oraz mleka płynnego (do odpowiednio 102 tys. t i 1504 mln l) oraz o niespełna 1 proc. więcej jogurtów (294,5 mln l). W odpowiedzi na duży popyt importowy aż o prawie 18 proc. w relacji rocznej do 84,6 tys. t zwiększyła się produkcja mleka w proszku.
Nieznacznie obniżyła się natomiast produkcja serów dojrzewających - o 0,2 proc. do 149 tys. t - oraz śmietany - o ponad 11 proc. do 122,3 mln litrów.
W związku z wysokimi cenami (w kraju i na rynkach międzynarodowych) w samym lipcu istotnie zwiększono przetwórstwo mleka na masło - o 13 proc. w relacji miesięcznej i ponad 10 proc. wobec 2010 roku. O prawie 13 proc. m/m obniżyła się natomiast produkcja jogurtów.