Biogaz_III Forum 2025

Skażony ser

28 marca 2008
Dwa dni dała Komisja Europejska włoskim władzom sanitarnym na wyjaśnienie ewentualnego skażenia bawolej mozzarelli dioksynami. Szkodliwe substancje w znanym na całym świecie serze, to najprawdopodobniej rezultat zalegania toksycznych odpadków w rejonie Neapolu. Dioksyny znajdujące się na tych terenach, mogły trafić do zwierzęcych pasz. Korea Południowa i Japonia już wstrzymały eksport mozzaelli.

Ważą się losy wielu mleczarni, bo zanotowano gwałtowny spadek sprzedaży sera. Wszczęto już dochodzenia wobec ponad 100 osób, którym postawiono zarzuty nieprzestrzegania norm sanitarnych.


POWIĄZANE

W czasach, gdy europejskie rolnictwo stoi w obliczu bezprecedensowych wyzwań – o...

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę