Sezonowy spadek cen żywności zbliżony do ubiegłorocznego
15 czerwca 2012
W najbliższych miesiącach sezonowy spadek cen żywności może być zbliżony do obserwowanego w analogicznym okresie roku ubiegłego - ocenia w czerwcowym raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
"Kwietniowy spadek sprzedaży i zdecydowane obniżenie dynamiki wzrostu cen żywności może zapowiadać koniec relatywnego drożenia żywności. W najbliższych miesiącach sezonowy spadek cen żywności może być zbliżony do ubiegłorocznego, a impuls cenowy związany z EURO 2012 na rynku żywnościowym może być mniejszy od zapowiadanego dotychczas" - napisano w raporcie.
W ocenie ekspertów IERiGŻ do nowych zbiorów rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej nie zmienią się znacząco, a ceny skupu podstawowych produktów rolniczych pozostaną wysokie.
"Niepewność co do skali spadku zbiorów zbóż w Europie oraz niskie zapasy podtrzymują wysokie ceny, mimo że prognozy co do wielkości światowych zbiorów są optymistyczne. Rosnące zapotrzebowanie na zboża, przede wszystkim paszowe (zarówno przeznaczonych na spasanie, jak i na zużycie przemysłowe) pozwala przewidywać, że ceny zbóż w sezonie 2012/13 utrzymają się na poziomie zbliżonym do poprzednich dwóch sezonów" - wynika z raportu.