MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Sery żółte bez tajemnic

5 stycznia 2016
Ser żółty to smaczny i coraz chętniej spożywany produkt spożywczy. Szeroka oferta sklepów i punktów handlowych sprawia, że często trudno jest odróżnić od siebie poszczególne gatunki oraz określić ich smak czy właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.

Miękkie lub twarde, chude lub tłuste
Kryteriów podziału sera żółtego jest co najmniej kilka. Jednym z podstawowych i najprostszych jest rozróżnienie ze względu na twardość, o której decyduje zawartość wody w konkretnej odmianie. Zgodnie z tą klasyfikacją wyróżniamy sery żółte miękkie, twarde i półtwarde. Istotny jest także podział uwzględniający procentową zawartość tłuszczu w danym produkcie.  – Biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu sery żółte możemy podzielić na pełnotłuste, a więc te zawierające nie mniej niż 45% tłuszczu, tłuste (do 45%), półtłuste (ponad 20%) oraz sery chude, w których zawartość procentowa tłuszczu nie przekracza 10% – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Tłustość danego sera przekłada się na jego kaloryczność. Właśnie z tego względu osoby będące na diecie lub cierpiące na miażdżycę szczególną uwagę powinny zwracać właśnie na zawartość procentową tłuszczu w danym gatunku – dodaje ekspert MSM Mońki.

Smaczne sery holenderskie
Twardość czy procentowa zawartość tłuszczu to nie jedyne kryteria podziału serów żółtych. Specjaliści zwracają również uwagę na miejsce, w którym tradycyjnie wytwarzany był dany gatunek. Pod tym względem do najpopularniejszych należą sery typu holenderskiego.
– Cechą charakterystyczną serów typu holenderskiego jest elastyczny, miękki miąższ oraz nieliczne, małe otwory o wielkości ziarenek ryżu. Wyrazisty zapach idzie w parze z łagodnym śmietankowym smakiem. Na półkach sklepowych dostępnych jest wiele gatunków sera typu holenderskiego. W ofercie MSM Mońki są to między innymi ser Gouda, Edamski i Zamojski. W zależności od mleczarni, z której pochodzą, różnią się one nieco swoim składem i smakiem – informuje Ewa Polińska. Najpopularniejszym gatunkiem sera holenderskiego jest Gouda. Jej znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty zapach i charakterystyczny, śmietankowy smak. Doskonała topliwość Goudy powoduje, że idealnie sprawdza się jako dodatek do dań na ciepło – pizz czy zapiekanek.  Do serów typu holenderskiego zalicza się też ser Edamski o łagodnym, lekko kwaskowym smaku i sprężystym miąższu z nielicznymi, małymi oczkami. Ze względu na swoje właściwości jest serem o uniwersalnym zastosowaniu, który może być wykorzystywany do kanapek, koreczków, ale też makaronów czy zapiekanek. Ser Morski ceniony jest z kolei ze względu na swój lekko pikantny smak. Podobnie jak Edamski sprawdzi się zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Sery typu szwajcarskiego – słodkie i z dziurami
Równie smaczne, ale wciąż nie tak popularne jak te wywodzące się z Holandii, są sery typu szwajcarskiego. Charakteryzują się one łagodnym, lekko słodkawym smakiem i sprężystym miąższem. Najłatwiej rozpoznać je po dużych oczkach o wielkości zbliżonej do orzecha laskowego. „Dziury” te powstają pod wpływem dwutlenku węgla, który uwalnia się w procesie dojrzewania. Do serów typu szwajcarskiego należą m.in. Aldamer i ser Nadbiebrzański. Łagodny i słodki smak Aldamera idealnie komponuje się z białymi bądź różowymi winami o delikatnym bukiecie. Z kolei ser Nadbiebrzański, dzięki charakterystycznemu aromatowi i sprężystemu miąższowi o jednolitej konsystencji doskonale sprawdzi się jako dodatek do oryginalnych sałatek i spaghetti.



Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich             w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki   w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl



POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę