Bawarski minister rolnictwa, Helmut Brunner oświadczył, że eksport produktów rolno-spożywczych z Bawarii stale się powiększa, a kluczową rolę odgrywają w nim sery. Po pierwszych 10 miesiącach 2010 roku wartość wywozu rolno-spożywczych produktów z Bawarii kształtowała się na poziomie 5,7 mld EUR i była o 5,3 proc. wyższa niż w tym samym okresie 2009 roku - informuje FAMMU/FAPA.
Niemal 21 proc. eksportu stanowiły sery, których wywóz osiągnął wartość 1,05 mld EUR. Na drugim miejscu znalazło się mleko, którego eksport wzrósł o 23% względem analogicznego przedziału czasowego 2009 roku (wartość 831 mln EUR - 16,4 proc. eksportu). Helmut Brunner utrzymuje, że bawarskie produkty dzięki swojej wysokiej jakości i różnorodności mają znakomitą reputację na całym świecie.
Największym importerem bawarskich produktów rolno-spożywczych w dalszym ciągu pozostają Włochy, które w ciągu pierwszych 10 miesięcy 2010 roku sprowadziły z Bawarii towary o wartości 1,43 mld EUR (ponad 28,2 proc. bawarskiego eksportu), drugie miejsce pod tym względem zajmuje Austria - 709 mln EUR (14%) a trzecie Holandia - 477 mln EUR (9,4%). Bawarskie wyroby wywożone są również do państw członkowskich UE we wschodniej Europie, gdzie sprzedaż w omawianym okresie wzrosła o niemal 20 proc. względem 2009 roku do wartości 601 mln EUR.