Biogaz_III Forum 2025

Ser Tolminc kolejną unijną nazwą chronioną

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 8 marca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 187/2012 z dnia 7 marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Tolminc". Jest to twardy, pełnotłusty, żółty ser wytwarzany na górskich pastwiskach w dorzeczu rzeki Soca (w Słowenii) z surowego krowiego mleka według tradycyjnych metod.
Produkcja mleka oraz wytwarzanie sera „"minc" odbywają się w rejonie Zgornje Posocje, który obejmuje gminy Kobarid, Tolmin i Bovec.

Co najmniej 80 proc. mleka użytego do produkcji sera "Tolminc" musi pochodzić od krów rasy brązowej. Krowy karmi się paszą objętościową (zielonką, sianem, kiszonką) pochodzącą z wymienionego regionu, która musi zawierać co najmniej 75 proc. masy suchej na dzienną dawkę pokarmową. Ser musi dojrzewać minimum 60 dni.

Tolminc charakteryzuje się gładką skórką o kolorze słomkowym oraz jasnym, elastycznym wnętrzem z licznymi dziurami wielkości ziaren soczewicy lub grochu.


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę