FAMMU/FAPA podała, że 8 marca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 187/2012 z dnia 7 marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Tolminc". Jest to twardy, pełnotłusty, żółty ser wytwarzany na górskich pastwiskach w dorzeczu rzeki Soca (w Słowenii) z surowego krowiego mleka według tradycyjnych metod.
Produkcja mleka oraz wytwarzanie sera „"minc" odbywają się w rejonie Zgornje Posocje, który obejmuje gminy Kobarid, Tolmin i Bovec.
Co najmniej 80 proc. mleka użytego do produkcji sera "Tolminc" musi pochodzić od krów rasy brązowej. Krowy karmi się paszą objętościową (zielonką, sianem, kiszonką) pochodzącą z wymienionego regionu, która musi zawierać co najmniej 75 proc. masy suchej na dzienną dawkę pokarmową. Ser musi dojrzewać minimum 60 dni.
Tolminc charakteryzuje się gładką skórką o kolorze słomkowym oraz jasnym, elastycznym wnętrzem z licznymi dziurami wielkości ziaren soczewicy lub grochu.