Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Seminarium - Rolnictwo ekologiczne w Polsce - Spała 2005

21 września 2005
Dnia 17 września 2005 r., w przeddzień Dożynek Prezydenckich, odbyło się w Spale seminarium "Rolnictwo Ekologiczne w Polsce". Jednym ze współorganizatorów spotkania był Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych...

Dożynkom Prezydenckim, jak co roku, towarzyszyły liczne imprezy i spotkania. Jednym z nich było seminarium „Rolnictwo Ekologiczne w Polsce”, które odbyło się w sobotę, 17 września 2005 r. Współorganizatorem spotkania był Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Rolnictwo ekologiczne, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej stale się rozwija. Jednakże, pomimo dużego zainteresowania samych rolników przestawianiem się na ekologiczne metody produkcji, udział gospodarstw ekologicznych w ogólnej liczbie gospodarstw w Polsce jest nadal bardzo mały.

W związku z tym, głównym celem spotkania połączonego z warsztatami w trzech grupach tematycznych było wspólne wypracowanie wytycznych dla dalszych działań umożliwiających bardziej dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego.

Ważność kwestii poruszanych podczas seminarium niech podkreśli fakt, iż swoją obecnością zaszczycili je Pan Andrzej Kowalski, Podsekretarz Stanu MRiRW oraz Pan Władysław Piskorz, Radca - Minister Pełnomocny ze stałego Przedstawicielstwa RP przy UE w Brukseli.

Seminarium składało się z dwóch części:

I. Sesja ogólna: Moderatorzy seminarium: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW; Jan Krzysztof Ardanowski, Prezes Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych.

  • Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w kontekście instytucjonalnych form wspierania tego sektora gospodarstw rolniczych – Wiesław Wawiernia, MRiRW
  • Rolnictwo ekologiczne w marszu ku przyszłości – prof. dr hab. Henryk Runowski, SGGW
  • Kierunki działań dla rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle doświadczeń UE – dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans, SGGW
  • Organizacja doradztwa dla rolnictwa ekologicznego w Polsce – dr inż. Henryk Skórnicki, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu

II. Warsztaty w trzech grupach tematycznych:

  • Rynek żywności ekologicznej w Polsce – szanse i możliwości rozwoju Prowadzący: Władysława Łuczka-Bakuła, prof. AR w Poznaniu; dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans, SGGW
  • Organizacja i funkcjonowanie gospodarstw ekologicznych w Polsce z perspektywy badań naukowych, działalności doradczej i praktyki gospodarczej Prowadzący: dr hab. Józef Tyburski, prof. UWM w Olsztynie; dr Anna Litwinow, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu
  • Instytucjonalne wsparcie rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce Prowadzący: Monika Rzepecka, Główny Inspektorat JHARS; Wiesław Wawiernia, MRiRW.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę