Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sawicki: turystyka wiejska wciąż za mało popularna w Polsce

4 maja 2015
Turystykę wiejską prowadzi w Polsce ok. 8 tys. gospodarstw, oferując prawie 85 tys. miejsc noclegowych - poinformował w piątek minister rolnictwa Marek Sawicki. Jego zdaniem jednak Polacy korzystają z ofert agroturystycznych w niewystarczającym stopniu.
Z akcją promocyjną agroturystyki ruszamy w maju-czerwcu. Z pewnością przybliży ona ofertę turystyki wiejskiej ludziom z miast i turystom zagranicznym, a ciekawe miejsca będą odwiedzane nie tylko w miesiącach letnich, ale przez cały rok - mówił minister na czwartkowej konferencji prasowej, która odbyła się w gospodarstwie agroturystycznym "Ziołowy Zakątek" w Korycinach (gm. Grodzisk, woj. podlaskie).
 

Sawicki dodał, że wiele ośrodków wiejskich jest już przystosowana do całorocznych wizyt turystów, niemniej goście w gospodarstwach agroturystycznych przebywają najczęściej w lipcu i w sierpniu. Minister podkreślił, że z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2014 na agroturystykę wydano prawie 5 mld zł, zrealizowano 30 tys. projektów.
 
Jak zdradził szef MRiRW, w najbliższym czasie ruszy cykl promocyjny "hity turystyki wiejskiej". Są one przygotowane w pięciu tematycznych folderach: odpoczywaj na wsi aktywnie, edukacyjnie, kulinarnie, naturalnie i tradycyjnie. W ramach tych pięciu grup tematycznych wybrano 33 gospodarstwa, jednym z nich jest podlaski "Ziołowy Zakątek" - dodał.
 
Sawicki nie podał więcej szczegółów promocji tłumacząc, że współorganizatorem akcji jest Polska Organizacja Turystyczna i resort kultury; konferencja na ten temat ma odbyć się w połowie maja.
 
W ub.r. z noclegów w pokojach gościnnych i kwaterach agroturystycznych w Polsce skorzystało ponad 612 tys. osób, wśród nich goście z zagranicy (7 proc.) - głównie z Niemiec i Wielkiej Brytanii. Najczęściej odwiedzane tereny to: Karpaty i Pojezierze Mazurskie, gdzie znajduje się prawie 40 proc. gospodarstw agroturystycznych. Najmniej takich obiektów jest w woj. łódzkim, opolskim i lubuskim.
 
Sawicki odniósł się też do kwestii tzw. sprzedaży bezpośredniej przez rolników. Zaznaczył, że będzie ona możliwa od 1 stycznia 2016 r.
 
Chodzi o możliwość sprzedaży przetworzonych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wytwarzanych we własnym gospodarstwie bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Taką sprzedaż trzeba będzie jednak zapisywać w "zeszycie" i zapłacić od niej 2 proc. podatek. Na tych zasadach będzie można uzyskać ok. 600 tys. przychodu rocznie (50 tys. miesięcznie). Sawicki zapewnił, że kwestie dot. wymagań weterynaryjno-sanitarnych będą opracowane przez Inspekcję Sanitarną w formie instrukcji - przewodnika.
 
Według szefa resortu rolnictwa wymogi wobec rolników przetwarzających żywność będą mniejsze niż dla przedsiębiorców, ale muszą być zachowane podstawowe zasady higieny, będą też okresowe kontrole działalności.
 
Zapytany o możliwość sprzedaży żywności na targowiskach zadaszonych (ustawa wyklucza targowiska w budynkach) powiedział, że sprawa ta zostanie doprecyzowana w rozporządzeniu. Sprzedaż będzie można prowadzić bezpośrednio w gospodarstwie rolnym. Jeżeli chodzi o obszar sprzedaży, to prawdopodobnie będzie można ją prowadzić na terenie danego województwa i województw sąsiadujących.
 
Zmiany będą też dotyczyły tzw. produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej (tzw. MOL). Działalność ta wymaga rejestracji. Resort proponuje rozszerzenie tej produkcji. "Jesteśmy na etapie zakończenia uzgodnień międzyresortowych, będziemy za chwilę notyfikowali to w Komisji Europejskiej" - powiedział Sawicki.
 
Wyjaśnił, że jeżeli chodzi o MOL, działalność ta wymaga pełnego rozliczenia finansowego, natomiast w przypadku sprzedaży bezpośredniej rozliczenie jest ryczałtowe i urzędu podatkowego nie będzie interesowały koszty, ale cena sprzedaży. "Jeśli ci, którzy dzisiaj są zarejestrowani w sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej uznają, że sprzedaż ryczałtowa jest dla nich korzystniejsza ze względów organizacyjnych i fiskalnych, będą mogli na taką sprzedaż przejść" - powiedział minister.
 
Natomiast nie będzie zmian dotyczących sprzedaży bezpośredniej w przypadku produktów nieprzetworzonych, np. ziemniaków, kapusty czy marchwi. Ta, jak jest dotychczas, nie podlega opodatkowaniu. (PAP)

 

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę