Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sawicki: rolnicy mają zbyt słabą pozycję w negocjacjach z odbiorcami

5 stycznia 2016

Minister rolnictwa Marek Sawicki uważa, że rolnicy mają zbyt słabą pozycję w negocjacjach z odbiorcami ich produktów, dlatego namawia ich do tworzenia grup producenckich. Jego zdaniem sytuacja na rynku cukru jest przejściowa i apeluje o "nie podkręcanie paniki".

- Widać wyraźnie, że w tym łańcuchu żywnościowym rolnik jako ten pierwszy jest najbardziej pokrzywdzony, ma najmniejszą pozycję i siłę - odpowiedział Sawicki na pytania dziennikarzy o dysproporcje pomiędzy cenami skupu produktów żywnościowych i handlem detalicznym.

Jak przypomniał, premier Donald Tusk ponad rok temu powołał Międzyresortowy Zespół do spraw Zwiększenia Przejrzystości Rynku Artykułów Rolno-Spożywczych i Poprawy Funkcjonowania Łańcucha Żywnościowego, który wypracował kodeks dobrych praktyk handlowych.

- Wiem, że zespół pracuje nad pewnymi propozycjami ustawowych regulacji pomiędzy partnerami, ale to co jest w mojej ocenie najistotniejsze i o czym będę rozmawiał w najbliższym tygodniu z wiceministrem finansów Maciejem Grabowskim to kwestie relacji pomiędzy handlem wielkopowierzchniowym a dostawcami produktów żywnościowych - dodał.

Sawicki podkreślił, że resort nie ma zamiaru ingerować w relacje między producentami żywności i handlem, w tym ustalane przez nich marże. Zamierza piętnować dodatkowe "pseudousługi" mające wpływ na ostateczną cenę towaru w sklepie, jak np. dodatkowe opłaty za miejsce na półce, czy reklamę.

- Jeśli tutaj następuje wykorzystywanie podmiotu dostarczającego produkty, to jest to duża nieuczciwość i zadanie dla UOKiK, który powinien bardzo zdecydowanie w te obszary wchodzić - dodał szef resortu rolnictwa.

Według niego styczniowy kryzys na rynku wieprzowiny powoli zostaje zażegnany w wyniku m.in. wprowadzenia dopłat do przechowalnictwa prywatnego w trzodzie. - Mamy sytuację, w której za ubiegły tydzień średnia cena żywca wieprzowego przekroczyła 4,15 zł a więc w stosunku do 3,20 zł sprzed miesiąca jest to już znacząca poprawa - zauważył Sawicki.

- Ja wiem, że rolnicy pewnie by oczekiwali 5-5,5 zł, ale tu także jest wytrzymałość rynku i konsumentów. Między konsumentami i rolnikami gdzieś ten złoty środek musi się znaleźć - dodał.

Minister pytany o sytuację na rynku cukru w Polsce ocenił, że mamy do czynienia z "niepotrzebnym podkręcaniem paniki". Jego zdaniem winę za niedobory cukru ponosi poprzedni rząd, który podczas negocjacji z Komisją Europejską w latach 2005-2006 nie zabezpieczył odpowiednio interesów Polski w tej sprawie.

- W ubiegłym roku wyprodukowano ponad 1,430 mln ton cukru, co przy miesięcznym zużyciu około 130 tysięcy ton stanowi niedobór w wysokości 100 - 150 tys. ton. Więc to nie jest aż tak dużo jakbyśmy sądzili - wyjaśnił Sawicki.

- Reforma cukru, która dokonała się w roku 2005 i 2006, a nie będę przypominał, kto wtedy rządził, sprawiła, że w Polsce ograniczono limit o 360 tys. ton (..). Gdyby wtedy rozmowy i negocjacje prowadzono solidnie z pewnością te 150 - 200 tys. ton cukru w limicie dałoby się dla Polski uratować, więc bylibyśmy w podobnej sytuacji jak Francuzi i Niemcy, którzy dopilnowali, żeby ich limity pokrywały krajowe zużycie - dodał.

 


POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę