Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sawicki: Polska za liberalizacją handlu razem z uczciwą konkurencją

5 stycznia 2016

Polska popiera liberalizację handlu światowego, która - w połączeniu z uczciwą konkurencją - zwiększa bezpieczeństwo żywnościowe i pomaga ograniczyć głód na świecie - powiedział w sobotę w Berlinie minister rolnictwa Marek Sawicki.

 Uczestniczył on w Forum Ministrów Rolnictwa, które odbyło się w stolicy Niemiec przy okazji targów rolno-spożywczych "Zielony Tydzień" ("Gruene Woche"). Tematem dyskusji był handel żywnością i bezpieczeństwo żywnościowe na świecie.

Sawicki powiedział w swoim wystąpieniu, że bezpieczeństwo żywnościowe jest wielkim wyzwaniem dla światowego rolnictwa, gdyż na świecie jest obecnie 1 mld głodujących. Jak dodał, popyt na żywność szybko rośnie, a jego zaspokojenie wymaga zwiększenia produkcji żywności o 50 proc. do 2030 roku i o 70 proc. do 2050 roku. Podkreślił, że wzrost produkcji rolnej musi następować jednak w zgodzie z ochroną środowiska oraz warunkami tworzonymi przez zmiany klimatyczne.

"Liberalizacja handlu wyzwala konkurencyjność, ale i niesie zagrożenia" - mówił minister. Są to zagrożenia ekologiczne i społeczne, które mogą być spowodowane koncentracją oraz intensyfikacją produkcji w regionach, gdzie warunki przyrodnicze są najbardziej sprzyjające do wytwarzania żywności. A to może negatywnie wpłynąć na środowisko naturalne.

Ostrzegł też, że likwidacja produkcji żywności w regionach, gdzie warunki gospodarowania są gorsze, może prowadzić z kolei do napięć społecznych.

W opinii polskiego ministra uczciwa konkurencja i zreformowana Wspólna Polityka Rolna (WPR) pozwolą sprostać wyzwaniom współczesności. "Unia Europejska ma stosunkowo dobre warunki do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w oparciu o własne rolnictwo. Ale jednocześnie wspólnota europejska powinna wnosić wkład w globalne bezpieczeństwo żywnościowe" - podkreślił Sawicki. Jak zaznaczył, UE powinna przejść od roli importera żywności, jakim jest teraz, do roli eksportera.

Zdaniem ministra WPR jest wartością, którą należy chronić w negocjacjach o liberalizacji handlu prowadzonych w ramach Światowej Organizacji Handlu. Skala otwarcia unijnego rynku na import towarów rolnych z tzw. krajów trzecich nie może destabilizować poszczególnych rynków. Ponadto - jak zaznaczył Sawicki - należy zwrócić uwagę, czy sprowadzana żywność jest wytwarzana zgodnie z wymogami ochrony środowiska, co jest w warunkiem niezbędnym w przypadku unijnej produkcji.

Według Sawickiego, bezpieczeństwo żywnościowe może zapewnić jedynie różnorodne i zrównoważone rolnictwo. Ale żywność, która jest długo przechowywana oraz transportowana na duże odległości, pochłania dodatkową energię i przyczynia się do dodatkowej emisji gazów cieplarnianych. Dlatego coraz większe znaczenie będą odgrywały lokalne rynki, takie jak np. targowiska, na których będzie sprzedawana lokalnie wytwarzana żywność m.in. w gospodarstwach rolnych czy małych, wiejskich przetwórniach.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę