Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sawicki: Polska będzie promować żywność w USA

14 czerwca 2012
Polskie firmy będą promowały żywność na targach Fancy Food Shows w Waszyngtonie - poinformował w środę minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał, że liczy, iż polskimi produktami zainteresuje się liczna w Stanach Zjednoczonych Polonia.

Targi żywności Fancy Food Shows to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez. Zazwyczaj odbywają się one w Nowym Jorku, ale w tym roku wyjątkowo w Waszyngtonie - od 17 do 19 czerwca br. Weźmie w nich udział 20 firm z programu Polska Wschodnia, finansowanego przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a także sześć przedsiębiorców z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) i tyle samo firm, których produkty otrzymały znak ministerialnego programu "Poznaj Dobrą Żywność".

W ramach promocji polskiej żywności w waszyngtońskich restauracjach odbywać się będą pokazy przygotowania posiłków z polskich produktów, które mogą być wykorzystywane w różnych kuchniach narodowych.

Przewidziane jest też kilka spotkań przedstawicieli polskiego ministerstwa rolnictwa m.in. z amerykańskim Departamentem Rolnictwa oraz organizacjami rolniczymi

Jak mówił Sawicki, w Ameryce mieszka ponad 10 mln ludzi polskiego pochodzenia i warto przy okazji takiej imprezy wykorzystać Polonię do pogłębienia współpracy gospodarczej.

W opinii ministra, największą szansę na eksport mają mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, słodycze i wyroby czekoladowe. Trzeba także myśleć o ofercie produktów mleczarskich - dodał. Wyjaśnił, że polskie firmy chcą zaproponować także żywność tradycyjną, a także ekologiczną, czyli produkty przypominające Polonii "smaki z dzieciństwa".

Obroty handlowe towarami rolno-spożywczymi między Polską a Stanami Zjednoczonymi nie są duże. W 2011 r. wyeksportowano żywność za 209,7 mln euro, zaś sprowadzono - za 188 mln euro. Nadwyżka eksportu nad importem wyniosła w ubiegłym roku 21,7 mln euro, podczas gdy w 2010 r. saldo wymiany było ujemne i wyniosło ok. 9 mln euro. Do USA eksportowano przede wszystkim szynkę wieprzową (przetworzoną lub zakonserwowaną), wódkę, przetworzone ryby (w tym śledzie) i filety rybne, gluten pszenny oraz wyroby czekoladowe. Z USA sprowadzamy zaś głównie makuchy z ekstrakcji oleju sojowego, nieprzetworzony tytoń oraz wino ze świeżych winogron.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę