Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sawicki pojedzie do Chin rozmawiać o eksporcie polskiej wieprzowiny

3 grudnia 2015
Polska chce eksportować artykuły rolno-spożywcze do Chin, a Państwo Środka chce kupować wysokiej jakości produkty. Minister rolnictwa Marek Sawicki w połowie maja wybiera się do Chin, by rozmawiać o wznowieniu eksportu wieprzowiny i promować naszą żywność.

Na czwartkowym spotkaniu na temat możliwości handlu z Chinami i Hongkongiem minister zauważył, że na razie obroty w handlu żywnością z tak dużym partnerem jak Chiny są niezadowalające. "Szansa na eksport jest duża i warto w to zainwestować" - przekonywał Sawicki. Zauważył, że do promocji polskich produktów można wykorzystać unijne środki oraz pieniądze z funduszy promocji.
Dodał, że wierzy, iż Chiny "wcześniej czy później" otworzą swój rynek na polską wieprzowinę. Kraj ten zakazał importu naszego mięsa po wykryciu w połowie lutego br. wirusa afrykańskiego pomoru świń u dwóch padłych dzików.
Sawicki poinformował, że w połowie maja wybiera się m.in. do Chin, gdzie odwiedzi targi żywności SIAL w Szanghaju i przeprowadzi w Pekinie rozmowy z tamtejszymi władzami na temat wznowienia eksportu wieprzowiny do tego kraju.
Agencja Rynku Rolnego wspiera eksporterów żywności organizując m.in. wyjazdy na największe targi spożywcze na świecie, m.in. do Chin - zaznaczył wiceprezes ARR Lucjan Zwolak. Dodał, że rynek chiński został uznany za najbardziej perspektywiczny. Tam też realizowana jest 3-letnia kampania promocyjno-informacyjna dotycząca europejskiego mięsa. Wkrótce organizacje sadowników będą promować jabłka, a mleko producenci i przetwórcy tego surowca.
Polska ma dużo dobrej żywności, przede wszystkim nie jest ona genetycznie modyfikowana i w dużym stopniu jest naturalna - przyznał prezes Shanghai Waigaoqiao International Food and Distribution Centre (FTZFOOD) Alex Chu. Dodał, że Polska ma bardzo duże szanse na eksport żywności, bo Chiny są największym jej importerem na świecie i ta tendencja utrzyma się w najbliższych latach.
Aby jednak handlować z Chinami potrzebna jest strategia - przekonywał Chu. "Dobra strategia, to 30 proc. sukcesu, ale 70 proc. powodzenia na chińskim rynku zapewnia dobra jej realizacja" - tłumaczył.
Jego firma FTZFOOD, która funkcjonuje w jedynej w Chinach strefie wolnego handlu w Szanghaju, pomaga w nawiązywaniu biznesowych kontaktów, a także w promocji sprzedaży produktów. Przeprowadza też badania marketingowe przed wprowadzeniem produktu na chiński rynek. Chu zaznaczył, że na to, by rozwinąć handel w Chinach, potrzebne jest dużo czasu i cierpliwości. Bardzo istotnym elementem jest stała promocja.
Po to, by można było eksportować potrzebne jest uzgodnienia świadectw zdrowia z poszczególnymi krajami - mówił wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej Jarosław Naze. Taki dokument dotyczący wieprzowiny został uzgodniony z Chinami w sierpniu 2011 r. Jest w nim zapis, który nie pozwala na import tego mięsa z kraju, w których wystąpiło ASF.
Do eksportu na rynek chiński obecnie uprawnionych jest 69 mleczarni, 8 zakładów mięsnych, 6 zakładów drobiarskich i trzy chłodnie składowe.
Naze podkreślił, że Inspekcja Weterynaryjne na bieżąco przekazuje informacje o aktualnej sytuacji związanej z ASF. 24 lutego została wysłana do Chin propozycja zmiany świadectwa zdrowia dot. mięsa wieprzowego tak, by uwzględniona była w nim tzw. regionalizacja, czyli import zakazany byłby tylko ze strefy z ograniczeniami.
Z danych ARR wynika, że od 2009 r. obroty żywnością z Chinami rosną. Nadal jednak utrzymuje się ujemne saldo, co oznacza, że z Chin więcej kupujemy żywności niż jej sprzedajemy. W 2013 r. Polska wysłała do Chin produkty spożywcze o wartości 209 mln dolarów, a sprowadziła za 264 mln dolarów. 61 proc. eksportu stanowiło mięso i przetwory (bez drobiu), a 18 proc. produkty mleczarskie. Najbardziej rośnie sprzedaż mięsa. W 2012 r. wartość eksportu była na poziomie 44 mln euro, a już rok później - 129 mln euro.
Spotkanie w resorcie rolnictwa odbyło się z inicjatywy eksporterów mięsa przy współudziale Krajowej Izby Gospodarczej.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę