Sawicki: Klienci powinni rezygnować z najtańszych wędlin
5 stycznia 2016
Klienci powinni pytać w sklepach, co jest w wędlinie. Zachęcał do tego w piątek w "Sygnałach Dnia" w Programie Pierwszym Polskiego Radia minister rolnictwa Marek Sawicki - podaje Informacyjna Agencja Radiowa.
Komentując informacje prasowe o sposobie produkcji niektórych parówek i kiełbas minister przyznał, że czasem może w nich prawie w ogóle nie być mięsa. Jest to możliwe, gdyż po wejściu Polski do Unii Europejskiej zniesiono normy jakościowe wędlin.
Minister Sawicki podkreślił, że klienci powinni więc kupować świadomie i rezygnować z najtańszych wędlin, które są najgorszej jakości. Szef MRiRW stwierdził również, że jeśli sprzedawca nie będzie w stanie powiedzieć, co jest w wędlinie, to trzeba ją omijać szerokim łukiem.