Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sawicki: 1/4 polskiego eksportu produktów spożywczych - do Niemiec

5 stycznia 2016

Niemcy są dla Polski ważnym partnerem handlowym, na ten rynek trafia jedna czwarta eksportu produktów spożywczych - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki na konferencji prasowej w czwartek przed otwarciem berlińskich targów "Zielony Tydzień".

Polska jest w tym roku krajem partnerskim targów "Gruene Woche". Motto prezentacji brzmi: "Polska smakuje!". Ma ona zachęcać do kulinarnej podróży po Polsce.

- Obecność na targach w Berlinie jest okazją do promocji dobrej polskiej żywności, która łączy ze sobą dwa sprzeczne kierunki - konserwatywne tradycje wytwarzania surowców i zachowanie bioróżnorodności oraz najnowocześniejsze w Europie, bo w ciągu ostatnich lat gruntownie zmodernizowane, przetwórstwo rolno-spożywcze. Dzięki temu możemy wytwarzać tradycyjne dobre produkty nowoczesnymi metodami - mówił Sawicki.

Przekonywał, że przewagą polskich produktów jest mniejsze zużycie środków chemicznych w uprawach niż np. w Niemczech. Wiele z nich to produkty ekologiczne. Ale aby zostały one uznane za tzw. żywność bio (organiczną), bardzo cenioną na rynku niemieckim, muszą mieć odpowiedni certyfikat. Na razie ma go tylko 3,5-4 procent polskich produktów.

Chociaż Niemcy są największym w Unii odbiorcą polskich produktów, to - jak przyznał Sawicki - w sklepach za Odrą żywności polskich marek raczej nie widać. Wiele wyrobów z Polski oferowanych jest jednak pod markami sieci handlowych. - Ponadnarodowe sieci handlowe utrudniają identyfikację produktu z regionem jego pochodzenia - krytykował polski minister.

Zapewnił, że żywność produkowana w naszym kraju jest przez konsumentów w Europie rozpoznawana. - Wierzę, że po posmakowaniu polskich produktów na targach wiele osób zechce przyjechać do Polski i zobaczyć, jak są one produkowane - powiedział.

W okresie od stycznia do października 2010 r. wartość eksportu polskiej żywności do Niemiec wyniosła 2,4 mld euro, czyli o ponad 11 proc. więcej niż w tym samym okresie 2009 r. Saldo wymiany handlowej jest dodatnie i ukształtowało się na poziomie ok. 560 mln euro wobec 478 mln euro rok wcześniej.

Pod względem wartości najwięcej do Niemiec sprzedano: ryb wędzonych, głównie łososia, mięsa drobiowego, soków owocowych (jabłkowych), pieczywa cukierniczego - herbatników i wafli, mrożonych warzyw, przetworów mleczarskich. Do Polski z Niemiec zaś przywożona jest głównie wieprzowina. Sprowadzamy też kawę, czekoladę i ciastka.

Pytany o wzrost cen żywności Sawicki ocenił, że w Polsce w 2011 roku wzrost ten nie będzie większy niż 5 proc. W jego opinii, za drożyznę produktów rolnych są odpowiedzialne fundusze inwestycyjne, które spekulują na giełdach towarowych. - Czas najwyższy, by świat finansowy i środowiska odpowiedzialne za nadzór finansowy i bankowość zastanowiły się, jak temu przeciwdziałać - powiedział.

Międzynarodowe targi rolno-spożywcze "Zielony Tydzień" zostaną otwarte w czwartek wieczorem. W tym roku uczestniczy w nich 1632 wystawców z 57 krajów.

Na polskim stoisku zaprezentuje się dziewięć regionów, ministerstwo rolnictwa, Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych oraz ponad 80 producentów żywności, w tym tradycyjnych polskich specjałów - oscypka, miodów i twarogów.

Przewodnim motywem wystawy jest jabłko; Polska jest europejskim liderem w produkcji tych owoców i koncentratu jabłkowego.

 


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę