MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Sanepid zapowiada kontrole

5 marca 2003

W samoobsługowym sklepie spożywczym na Górnej nieopakowane pieczywo leży na półkach i zgodnie z informacją na wywieszce podaje je tylko sprzedawca. Jednak klienci i tak sami je wybierają, ponieważ zazwyczaj pieczywa podać nie ma kto.

Tymczasem zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra zdrowia, chleb i bułki powinny być opakowane bądź sprzedawane na wyodrębnionym stoisku.

Daliśmy czas handlowcom na dostosowanie się do nowych przepisów. Niektóre firmy właśnie sprowadzają specjalne regały do sprzedaży pieczywa – mówi Iwona Rudnicka z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi.

Bardziej higieniczne warunki sprzedaży żywności - wyrobów cukierniczych i ciastkarskich oraz mlecznych - obowiązują również w handlu obwoźnym. Jeszcze przez jakiś czas będziemy pouczać sprzedawców, ale potem kontrole będą bardzo restrykcyjne – zapewniła Iwona Rudnicka.


POWIĄZANE

Propozycje usprawnień w regulacjach dotyczących biometanu – Postulaty Polskiej O...

Aby aplikacja nawozów i środków ochrony roślin przynosiła oczekiwane efekty, klu...

Według stanu na 13 stycznia Ukraina wyeksportowała 23,256 mln ton zbóż i roślin ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę