A_BIO_AGRO_950

Sanepid zapowiada kontrole

5 marca 2003

W samoobsługowym sklepie spożywczym na Górnej nieopakowane pieczywo leży na półkach i zgodnie z informacją na wywieszce podaje je tylko sprzedawca. Jednak klienci i tak sami je wybierają, ponieważ zazwyczaj pieczywa podać nie ma kto.

Tymczasem zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra zdrowia, chleb i bułki powinny być opakowane bądź sprzedawane na wyodrębnionym stoisku.

Daliśmy czas handlowcom na dostosowanie się do nowych przepisów. Niektóre firmy właśnie sprowadzają specjalne regały do sprzedaży pieczywa – mówi Iwona Rudnicka z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi.

Bardziej higieniczne warunki sprzedaży żywności - wyrobów cukierniczych i ciastkarskich oraz mlecznych - obowiązują również w handlu obwoźnym. Jeszcze przez jakiś czas będziemy pouczać sprzedawców, ale potem kontrole będą bardzo restrykcyjne – zapewniła Iwona Rudnicka.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę