W samoobsługowym sklepie spożywczym na Górnej nieopakowane pieczywo leży na półkach i zgodnie z informacją na wywieszce podaje je tylko sprzedawca. Jednak klienci i tak sami je wybierają, ponieważ zazwyczaj pieczywa podać nie ma kto.
Tymczasem zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra zdrowia, chleb i bułki powinny być opakowane bądź sprzedawane na wyodrębnionym stoisku.
Daliśmy czas handlowcom na dostosowanie się do nowych przepisów. Niektóre firmy właśnie sprowadzają specjalne regały do sprzedaży pieczywa – mówi Iwona Rudnicka z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi.
Bardziej higieniczne warunki sprzedaży żywności - wyrobów cukierniczych i ciastkarskich oraz mlecznych - obowiązują również w handlu obwoźnym. Jeszcze przez jakiś czas będziemy pouczać sprzedawców, ale potem kontrole będą bardzo restrykcyjne – zapewniła Iwona Rudnicka.