Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sanepid zamknął zakład kateringowy

5 stycznia 2016
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Piszu (Warmińsko-Mazurskie) wydała decyzję o wstrzymaniu produkcji w zakładzie kateringowym w Ukcie. Żywnością z tego zakładu zatruli się pacjenci szpitali w Biskupcu i Barczewie.

O wstrzymaniu produkcji w zakładzie kateringowym w Ukcie poinformował PAP we wtorek dyrektor piskiego Sanepidu Stanisław Kobylarz.
"Decyzja o wstrzymaniu produkcji jest wydana na czas nieokreślony. Cofniemy ją, gdy właściciel zakładu usunie cały szereg usterek w swoim zakładzie" - powiedział PAP Kobylarz.
Pracownicy piskiego Sanepidu w ostatnich dniach dwukrotnie kontrolowali zakład i stwierdzili m.in. brak odpowiedniej segregacji produktów w chłodziarkach, złe rozwiązania techniczno-technologiczne m.in. w zakresie rozdrabniania mięsa, zły system rozmrażania mięsa.
"Najważniejszym powodem jednak jest to, że produktami z tego zakładu zatruli się ludzie. To poważna sprawa" - powiedział dyrektor piskiego sanepidu.
Zakład kateringowy działał legalnie od jesieni. Sanepid wydał mu zgodę na produkowanie dziennie do 100 porcji posiłków, a właściciele samowolnie zwiększyli produkcję do 300 porcji - dodał.
Produktami dostarczanymi przez firmę z Ukty kilka dni temu zatruło się ponad 70 osób - pacjentów szpitali w Biskupcu i Barczewie.
Szef wojewódzkiego Sanepidu Janusz Dzisko poinformował PAP, że po południu we wtorek powinny być znane wyniki badań pacjentów; być może pozwolą one ustalić przyczynę zatrucia pokarmowego.



POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę