Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sanepid nadzoruje

11 października 2004

Produkty z soi były pierwszymi z przebadanych w białostockiej Pracowni Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Wszystkie próbki pochodziły z woj. podlaskiego i nie zawierały składników modyfikowanych. Działająca od miesiąca pracownia jest jedną z trzech tego typu w Polsce. Kontroluje produkty spożywcze pod kątem zawartości w nich komponentów genetycznie modyfikowanych. Sprawdza również, czy na etykietach takich produktów znajdują się informacje mówiące o zawartości transgenicznych składników.

Białostocka pracownia działa przy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Obejmuje badaniami województwa: mazowieckie, pomorskie, warmińsko-mazurskie i podlaskie. - Nie od razu po uruchomieniu placówki rozpoczęto badania - mówi Joanna Kryńska z sanepidu. - Koniecznym było dopracowanie właściwej metodologii prac.

Dokładne przygotowanie badań jest bardzo ważne, gdyż analiza zawartości GMO (Genetically Modified Organism) w produktach spożywczych jest dość droga. Koszt sprawdzenia jednej próbki to ok. 150 dolarów. - Mamy jednak pierwsze wyniki. Zbadano kilka próbek produktów z soi z terenu woj. podlaskiego - informuje Kryńska. - Nie wykryto w nich elementów modyfikowanych. W tej chwili prowadzone są analizy kilkudziesięciu kolejnych, w tym również dostarczonych nam z woj. warmińsko-mazurskiego.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę