OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Salmonella w jajach z importu

22 listopada 2006

Ponad trzy procent importowanych do Wielkiej Brytanii jaj zarażonych jest salmonellą, wynika z badań Urzędu Standardów Żywności ( FSA). Około 10 procent jaj dostępnych w tym kraju pochodzi z importu.

Przebadane partie pochodziły z ośmiu krajów Unii, przy czym dwie trzecie sprowadzone zostały z Hiszpanii. - Zdecydowana większość spożywanych przez nas jaj nie zawiera salmonelli - uspokaja Andrew Wadge, dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności FSA. O tym, z jakiego kraju pochodzi jajo, świadczą litery kodu na skorupce. Stemplowanie jaj jest w UE obowiązkowe.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę