Tym razem, za Naszym Dziennikiem podajemy przepisy na sałatki, bo chyba każdy od czasu do czasu lubi zjeść smaczną sałatkę! Dobór najrozmaitszych składników i przypraw wydaje się niemal nieograniczony. Wystarczy trochę warzyw, kawałek kurczaka, ryby czy sera, sos – i już sałatka gotowa.
Sałatka z mozzarellą
Składniki:
Pół małej główki sałaty lodowej, 20 dag mozzarelli, strąk zielonej papryki, pęczek dymki, owoc awokado, sok z cytryny, 10-12 zielonych oliwek, po łyżce posiekanych zielonych listków bazylii, tymianku, estragonu i trybuli.
Sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka musztardy, łyżka gęstego majonezu, sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Posiekane ząbki czosnku utrzeć z solą, pieprzem, cukrem, musztardą i majonezem, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, lekko schłodzić. Z papryki usunąć gniazda nasienne, dymkę i sałatę umyć, osuszyć. Sałatę porwać na małe kawałki, ser pokroić w półplasterki, oliwki- w plasterki, paprykę - w wąskie paski, dymkę drobno posiekać. Obrać awokado, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem, wymieszać, posypać posiekanymi ziołami i natychmiast podawać.
Sałatka z roszponki
Składniki:
40 dag roszponki, mała kolba cykorii, mała marchewka, 1-2 ząbki czosnku, ćwierć szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Obrany czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, cukrem i jogurtem, wymieszać ze śmietaną. Opłukaną roszponkę i cykorię osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połączyć cykorię z roszponką, polać sosem, wymieszać, posypać marchewką.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
puszka tuńczyka, kukurydza, 15 dkg sera gouda, 4 ogórki kiszone, ryż (1 torebka), 3 jajka, majonez
Wykonanie:
Ugotować ryż i jajka. Ser, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka wymieszać z kukurydzą. Dodać ser, jajka i ogórki. Na końcu dołożyć letni ryż. Wszystko wymieszać z majonezem.
Sałatka z włoskiej kapusty z orzeszkami piniowymi
Składniki:
Mała główka kapusty włoskiej, 2 łyżki orzeszków piniowych.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, łyżka miodu, łyżeczka maku, pieprz cayenne, pół łyżeczki nasion selera lub ćwierć łyżeczki soli selerowej, sól
Wykonanie:
Drobno poszatkowaną kapustę wrzucić na 1-2 minuty do wrzątku, osączyć na sicie, przelać zimną wodą, osuszyć, połączyć z orzeszkami piniowymi. Utrzeć mak z miodem, nasionami selera, pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać z oliwą. Sosem polać sałatkę, wymieszać, przykryć, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.
Surówka z ogórkiem i czosnkiem
Składniki:
Duży ogórek wąż, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce posiekanego koperku i mięty lub natki pietruszki, sok z cytryny, szklanka jogurtu naturalnego, sól, pół łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Obrany i przekrojony na pół ogórek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w miseczce, posolić. Jogurt dokładnie wymieszać z olejem, roztartym czosnkiem i koperkiem. Osączone z soku plasterki ogórka ułożyć w salaterce, polać jogurtem, posypać zieleniną, wstawić na godzinę do lodówki. Ochłodzoną surówkę podawać do zimnych mięs.
9069098
1