Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sałatki - moc witamin

5 stycznia 2016
Tym razem, za Naszym Dziennikiem podajemy przepisy na sałatki, bo chyba każdy od czasu do czasu lubi zjeść smaczną sałatkę! Dobór najrozmaitszych składników i przypraw wydaje się niemal nieograniczony. Wystarczy trochę warzyw, kawałek kurczaka, ryby czy sera, sos – i już sałatka gotowa.

Sałatka z mozzarellą

Składniki:
Pół małej główki sałaty lodowej, 20 dag mozzarelli, strąk zielonej papryki, pęczek dymki, owoc awokado, sok z cytryny, 10-12 zielonych oliwek, po łyżce posiekanych zielonych listków bazylii, tymianku, estragonu i trybuli.
Sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka musztardy, łyżka gęstego majonezu, sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Posiekane ząbki czosnku utrzeć z solą, pieprzem, cukrem, musztardą i majonezem, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, lekko schłodzić. Z papryki usunąć gniazda nasienne, dymkę i sałatę umyć, osuszyć. Sałatę porwać na małe kawałki, ser pokroić w półplasterki, oliwki- w plasterki, paprykę - w wąskie paski, dymkę drobno posiekać. Obrać awokado, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem, wymieszać, posypać posiekanymi ziołami i natychmiast podawać.

Sałatka z roszponki

Składniki:
40 dag roszponki, mała kolba cykorii, mała marchewka, 1-2 ząbki czosnku, ćwierć szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Obrany czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, cukrem i jogurtem, wymieszać ze śmietaną. Opłukaną roszponkę i cykorię osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połączyć cykorię z roszponką, polać sosem, wymieszać, posypać marchewką.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
puszka tuńczyka, kukurydza, 15 dkg sera gouda, 4 ogórki kiszone, ryż (1 torebka), 3 jajka, majonez

Wykonanie:
Ugotować ryż i jajka. Ser, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka wymieszać z kukurydzą. Dodać ser, jajka i ogórki. Na końcu dołożyć letni ryż. Wszystko wymieszać z majonezem.

Sałatka z włoskiej kapusty z orzeszkami piniowymi

Składniki:
Mała główka kapusty włoskiej, 2 łyżki orzeszków piniowych.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, łyżka miodu, łyżeczka maku, pieprz cayenne, pół łyżeczki nasion selera lub ćwierć łyżeczki soli selerowej, sól

Wykonanie:
Drobno poszatkowaną kapustę wrzucić na 1-2 minuty do wrzątku, osączyć na sicie, przelać zimną wodą, osuszyć, połączyć z orzeszkami piniowymi. Utrzeć mak z miodem, nasionami selera, pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać z oliwą. Sosem polać sałatkę, wymieszać, przykryć, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.

Surówka z ogórkiem i czosnkiem

Składniki:
Duży ogórek wąż, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce posiekanego koperku i mięty lub natki pietruszki, sok z cytryny, szklanka jogurtu naturalnego, sól, pół łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:
Obrany i przekrojony na pół ogórek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w miseczce, posolić. Jogurt dokładnie wymieszać z olejem, roztartym czosnkiem i koperkiem. Osączone z soku plasterki ogórka ułożyć w salaterce, polać jogurtem, posypać zieleniną, wstawić na godzinę do lodówki. Ochłodzoną surówkę podawać do zimnych mięs.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę