W ostatnich latach rzepak stał się najważniejszą rośliną w grupie roślin przemysłowych. Produkcja rzepaku koncentruje się głównie w województwach Polski północnej, zachodniej i południowo-zachodniej, tj. w województwach: kujawsko-pomorskim, pomorskim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim.
Udział tych województw w krajowym areale uprawy rzepaku przekracza zwykle 70%.Wysoki udział tych rejonów w produkcji rzepaku wynika m.in. z ich położenia, w najlepszej dla uprawy rzepaku strefie glebowo- klimatycznej. Duże znaczenie odgrywa również dobrze rozwinięty na tych terenach przemysł tłuszczowy i duży udział gospodarstw wielkoobszarowych w strukturze rolnictwa.
Powierzchnia zasiewów rzepaku i rzepiku wyniosła w 2005 r. 550,2 tys. ha i była większa od zasiewów z 2004 r. o 12,0 tys. ha (o 2,2%) i większa od zasiewów z 2002 r. o 111,2 tys. ha (o 25,3).