1 sierpnia br. władze japońskie ogłosiły komunikat dla stacji kwarantanny oraz importerów japońskich o możliwości importu wołowiny z Polski.
Jak podkreśla Inspekcja Weterynaryjna dopuszczenie eksportu polskiej wołowiny do rynku Japonii jest rezultatem wieloletnich negocjacji, efektywnych zabiegów dyplomatycznych i szczególnej aktywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii i następuje po wielu latach (Polska wystąpiła do strony japońskiej w 2006 r. o zniesienie zakazu importu) żmudnych procedur, trudnych negocjacji i szeregu zabiegów dyplomatycznych.
Zakaz importu wołowiny z państw UE Japonia wprowadziła w 2001 r., w związku z obawami przed chorobą BSE. W wyniku przeprowadzonych negocjacji i audytów weterynaryjnych, od dnia 1 lutego 2013 r. dostęp do rynku japońskiego dla mięsa wołowego uzyskały Francja i Holandia. W grudniu 2013 r. dostęp taki uzyskała również Irlandia. Teraz dzięki japońskiej decyzji, Polska będzie czwartym z kolei państwem unijnym, z którego możliwy będzie eksport mięsa wołowego na rynek japoński.