OPOLAGRA_2025

Rynek japoński otwarty dla polskiej wołowiny

3 grudnia 2015
1 sierpnia br. władze japońskie ogłosiły komunikat dla stacji kwarantanny oraz importerów japońskich o możliwości importu wołowiny z Polski.
Jak podkreśla Inspekcja Weterynaryjna dopuszczenie eksportu polskiej wołowiny do rynku Japonii jest rezultatem wieloletnich negocjacji, efektywnych zabiegów dyplomatycznych i szczególnej aktywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii i następuje po wielu latach (Polska wystąpiła do strony japońskiej w 2006 r. o zniesienie zakazu importu) żmudnych procedur, trudnych negocjacji i szeregu zabiegów dyplomatycznych.

Zakaz importu wołowiny z państw UE Japonia wprowadziła w 2001 r., w związku z obawami przed chorobą BSE. W wyniku przeprowadzonych negocjacji i audytów weterynaryjnych, od dnia 1 lutego 2013 r. dostęp do rynku japońskiego dla mięsa wołowego uzyskały Francja i Holandia. W grudniu 2013 r. dostęp taki uzyskała również Irlandia.  Teraz dzięki japońskiej decyzji, Polska będzie czwartym z kolei państwem unijnym, z którego możliwy będzie eksport mięsa wołowego na rynek japoński.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę