Jak podała ,,Rzeczpospolita'', nasz rynek naturalnej żywności rośnie w szybkim tempie. Mają w tym swój udział już nie tylko sklepy, ale także bazary.
W sobotę w Katowicach ruszył BioBazar. Dołączy do podobnego targowiska z ekologiczną żywnością, które od ponad trzech lat prowadzi w Warszawie spółka MyEcolife.
Popularność BioBazaru świadczy o tym, że żywność ekologiczna zyskuje w Polsce na popularności. W 2013 roku mogliśmy wydać na nią, według różnych szacunków, 650-700 mln zł. Jeszcze dwa, trzy lata temu było to ok. 200 mln zł. W ślad za rosnącym popytem przybywa także przetwórni ekologicznych. Według ostatnich danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w połowie 2013 roku było ich w Polsce 342. Pięć lat wcześniej ich liczba nie przekraczała 240.
Potencjał rozwoju rynku ekożywności w Polsce jest nadal duży, ponieważ jemy jej znacznie mniej niż na Zachodzie. Z raportu The World of Organic Agriculture wynika, że w Niemczech, Danii czy Szwajcarii stanowi ona już ok. 5 proc. rynku żywności. W Polsce to zaledwie 0,2 proc.