W Wielkim Poście na naszych stołach królują ryby - tę starą prawdę przypomina Nasz Dziennik. Redaktorzy tej gazety proponują przyrządzić je z różnymi warzywami lub sosem, które nadadzą wyjątkowy smak potrawom. My radzimy spróbować!
Łosoś z selerem naciowym i ziemniakami
Składniki:2 filety z łososia (40 dag), sól, pieprz, oliwa, por, 4 łodygi selera naciowego, 1 kg ziemniaków, 75 ml gęstej śmietany 18 proc., 2 łyżki masła
Wykonanie:Łososia oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, ułożyć na folii aluminiowej, piec 10 min w 200 stopniach. Por i seler cienko pociąć, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Łososia podzielić na kawałki, przełożyć do formy. Dodać śmietanę, selera i pora. Wymieszać. Ziemniaki pokroić na grubsze półplasterki, przykryć nimi łososia, oprószyć pieprzem, obłożyć wiórkami masła. Piec bez przykrycia około 35 minut w 180 st. C.
Pod warzywną pierzynką
Składniki:1 kg ulubionej ryby (filety), sól, pieprz, mąka, jajko, olej, pęczek włoszczyzny, 10 ziemniaków, pęczek natki, vegeta, 30 dag pieczarek, 3 cebule
Sos: duża śmietana 18-procentowa, 100 ml ostrego keczupu, 3 posiekane ząbki czosnku
Wykonanie:Rybę podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i jajku, usmażyć na oleju i przełożyć do formy. Włoszczyznę i ziemniaki ugotować na półtwardo (jak na sałatkę jarzynową). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną natkę, sól, vegetę i pieprz, wymieszać. Ułożyć na rybie. Cebule posiekać, usmażyć na złoto z pokrojonymi pieczarkami, ułożyć na warzywach.
Sos: śmietanę, keczup i czosnek wymieszać i polać zapiekankę. Piec 20 minut w 190 st. C.
Lasagne z tuńczykiem i beszamelem
Składniki:50 dag opakowanie makaronu lasagne, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 0,5 l mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 2 puszki tuńczyka w oleju, 150 ml sosu pomidorowego
Wykonanie:Płaty makaronu namoczyć w gorącej wodzie, uważając, by się nie posklejały. Masło stopić, dodać mąkę i mieszając, razem zrumienić. Powoli wlać mleko, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać osączonego tuńczyka, wymieszać, podgrzać razem (3 min). Wlać sos pomidorowy, wymieszać, dodać 1/3 sosu beszamelowego. Podgrzać całość, od czasu do czasu mieszając. Płaty makaronowe osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na każdy płat wyłożyć porcję farszu z tuńczyka, zwinąć w roladki. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowo-beszamelowy, ułożyć roladki miejscem łączenia do spodu. Polać pozostałym beszamelem. Piec około 20 minut w 180 st. C.
Mintaj z suszonymi śliwkami
Składniki:70 dag filetów z mintaja, sok z pomarańczy, sól, pieprz, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 4 ziemniaki, 3 marchewki, pół selera, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 100 ml oleju, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany kremówki, 150 ml soku pomidorowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:Filety skropić sokiem z pomarańczy, oprószyć solą i pieprzem. Śliwki pokroić w paski. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler w słupki, cebulę w kostkę. Czosnek posiekać. Na połowie oleju podsmażyć ziemniaki. Dodać cebulę, marchewkę i seler, smażyć 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i skórką z pomarańczy. Kawałki ryby obtoczyć w mące, usmażyć na oddzielnej patelni, na reszcie oleju. Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym, czosnkiem i solą. Formę wysmarować masłem, wyłożyć warzywami, na nich położyć rybę, posypać śliwkami, zalać sosem. Piec 20 minut w 180 st. C. Podawać posypane natką.