Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ryby zapiekane

5 stycznia 2016

W Wielkim Poście na naszych stołach królują ryby - tę starą prawdę przypomina Nasz Dziennik. Redaktorzy tej gazety proponują przyrządzić je z różnymi warzywami lub sosem, które nadadzą wyjątkowy smak potrawom. My radzimy spróbować!


Łosoś z selerem naciowym i ziemniakami
Składniki:2 filety z łososia (40 dag), sól, pieprz, oliwa, por, 4 łodygi selera naciowego, 1 kg ziemniaków, 75 ml gęstej śmietany 18 proc., 2 łyżki masła
Wykonanie:Łososia oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, ułożyć na folii aluminiowej, piec 10 min w 200 stopniach. Por i seler cienko pociąć, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Łososia podzielić na kawałki, przełożyć do formy. Dodać śmietanę, selera i pora. Wymieszać. Ziemniaki pokroić na grubsze półplasterki, przykryć nimi łososia, oprószyć pieprzem, obłożyć wiórkami masła. Piec bez przykrycia około 35 minut w 180 st. C.

Pod warzywną pierzynką
Składniki:1 kg ulubionej ryby (filety), sól, pieprz, mąka, jajko, olej, pęczek włoszczyzny, 10 ziemniaków, pęczek natki, vegeta, 30 dag pieczarek, 3 cebule
Sos: duża śmietana 18-procentowa, 100 ml ostrego keczupu, 3 posiekane ząbki czosnku
Wykonanie:Rybę podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i jajku, usmażyć na oleju i przełożyć do formy. Włoszczyznę i ziemniaki ugotować na półtwardo (jak na sałatkę jarzynową). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną natkę, sól, vegetę i pieprz, wymieszać. Ułożyć na rybie. Cebule posiekać, usmażyć na złoto z pokrojonymi pieczarkami, ułożyć na warzywach.
Sos: śmietanę, keczup i czosnek wymieszać i polać zapiekankę. Piec 20 minut w 190 st. C.

Lasagne z tuńczykiem i beszamelem
Składniki:50 dag opakowanie makaronu lasagne, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 0,5 l mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 2 puszki tuńczyka w oleju, 150 ml sosu pomidorowego
Wykonanie:Płaty makaronu namoczyć w gorącej wodzie, uważając, by się nie posklejały. Masło stopić, dodać mąkę i mieszając, razem zrumienić. Powoli wlać mleko, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać osączonego tuńczyka, wymieszać, podgrzać razem (3 min). Wlać sos pomidorowy, wymieszać, dodać 1/3 sosu beszamelowego. Podgrzać całość, od czasu do czasu mieszając. Płaty makaronowe osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na każdy płat wyłożyć porcję farszu z tuńczyka, zwinąć w roladki. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowo-beszamelowy, ułożyć roladki miejscem łączenia do spodu. Polać pozostałym beszamelem. Piec około 20 minut w 180 st. C.

Mintaj z suszonymi śliwkami
Składniki:70 dag filetów z mintaja, sok z pomarańczy, sól, pieprz, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 4 ziemniaki, 3 marchewki, pół selera, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 100 ml oleju, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, 2 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany kremówki, 150 ml soku pomidorowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:Filety skropić sokiem z pomarańczy, oprószyć solą i pieprzem. Śliwki pokroić w paski. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler w słupki, cebulę w kostkę. Czosnek posiekać. Na połowie oleju podsmażyć ziemniaki. Dodać cebulę, marchewkę i seler, smażyć 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i skórką z pomarańczy. Kawałki ryby obtoczyć w mące, usmażyć na oddzielnej patelni, na reszcie oleju. Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym, czosnkiem i solą. Formę wysmarować masłem, wyłożyć warzywami, na nich położyć rybę, posypać śliwkami, zalać sosem. Piec 20 minut w 180 st. C. Podawać posypane natką.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę