Ptak_Waw_CTR_2024

Ryby w niełasce

16 października 2003

Z powodu tegorocznej suszy produkcja karpi w Polsce spadła o 30 proc. - Ceny powinny być wyższe - mówią z nadzieją producenci ryb, którzy narzekają na niskie dochody.

Brak deszczu i wysoka temperatura zaszkodziły rybom. Szacuje się, że liczba odławianych karpi spadnie w całym kraju o około 30 procent – wyjaśnia Włodzimierz Brzozowski, dyrektor Polskiego Towarzystwa Rybackiego w Poznaniu. – W województwach krakowskim, lubelskim i śląskim straty mogą dojść do 45 procent. 

12 złotych za kilogram 
Jest jeszcze za wcześnie, aby stwierdzić, czy wzrosną ceny. Jednak hodowcy, którzy rozpoczynają jesienny odłów karpi wiedzą swoje. Ryby powinny być droższe – przypuszcza Tadeusz Tondryk, prezes gospodarstwa rybackiego "Gopło" w Kruszwicy. Na razie ceny są podobne do ubiegłorocznych. Za kilogram karpia odbiorcy płacą od 8-9 zł. - W porównaniu z nakładami, które ponosimy ceny są wciąż za niskie - mówi Danuta Kwapich z gospodarstwa rybackiego w Ślesinie.  Aby zarobić, musielibyśmy dostać co najmniej 12 złotych za kilogram – wylicza prezes Tondryk. 
Tym bardziej, że w br. koszty produkcji wzrosły, bo z powodu suszy rybacy dopompowywali wodę do stawów. 

Chore karpie 
Ceny dyktuje rynek, więc niewiele możemy zrobić – mówią zgodnie producenci. Polacy jedzą za mało ryb – stwierdza Henryk Sobolewski, prezes gospodarstwa rybackiego w Łysininie. – Wybierają tańszy drób. Szacunki producentów potwierdza GUS, który wykazał, że w ub.r. spożycie ryb spadło o 5 proc. w porównaniu z 2001 r. Tymczasem w br. opłacalność spadała jeszcze bardziej. Zysk będzie mniejszy niż w innych latach – podkreśla dyr. Brzozowski. 
Karpiom zaszkodziła nie tylko susza. Od ub.r. na południu i wschodzie Polski ryby atakuje flexibakterioza - choroba bakteryjna. Istnieją obawy, że mimo ścisłej kontroli weterynaryjnej choroba może przemieścić się do innych regionów kraju.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę