A_BIO_AGRO_950

Ryby pod nadzorem

23 sierpnia 2012
W ocenie Kazimierza Plocke , sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi  rynek rybny w Polsce jest pod pełna kontrolą służb  sanitarnych.
Nadzór nad rynkiem rybnym, w zakresie bezpieczeństwa żywności nadzór nad obrotem rybą żywą, w tym także karpiami, sprawuje Główny Inspektorat Weterynarii. Natomiast  jeżeli chodzi o tzw. glazurowaną rybę, czyli mrożoną, jest to kompetencja Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Główny lekarz weterynarii wydał stosowne przepisy regulujące też  tryb postępowania w zakresie nadzoru nad transportem ryb do sklepów wielkopowierzchniowych czy w ogóle na rynek (odnosi się to także do transportu ryb ze sklepów do konsumenta)
- Jest to  regulowane w tej chwili specjalnymi przepisami głównego lekarza weterynarii. Nie widzimy tutaj żadnych powodów do niepokoju, przy czym włączyliśmy w to także laboratoria, które prowadzą szczegółowe badania, jeżeli chodzi o jakość mięsa. A więc sprawa tego segmentu rynku jest dzisiaj opanowana, jest to pod pełną kontrolą służb sanitarnych – mówi Kazimierz Plocke.




POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę