OPOLAGRA_2025

Rybacy na Śniardwach zimą wycinają lód... na lato

5 stycznia 2016
Rybacy na mazurskich jeziorach, w tym na największym polskim akwenie - Śniardwach, zaczęli wycinać bryły lodu, które posłużą im latem do chłodzenia złowionych ryb. Lód przez pół roku przechowywany jest na nabrzeżach, a do izolacji służą trociny.
Jak poinformował PAP dyrektor gospodarstwa rybackiego Śniardwy Marek Kragiel, podczas zimowego sezonu rybacy pozyskują około 100 ton lodu.
Wycinanie lodu odbywa się m.in. w Głodowie na Śniardwach w zatoce Szyba oraz w Okartowie na jeziorze Tyrkło.
"Rybacy wychodzą na taflę, która teraz może mieć grubość ok. 30-40 centymetrów. Lód pozyskują w odległości 50-100 metrów od brzegu. Pikami wycinają kostki o wymiarach około metr na metr; potem przeciągają bryły do brzegu, gdzie składują je osypując trocinami" - wyjaśnił Kragiel.
Trociny służą jako izolator; w ten sposób lód może być magazynowany aż sierpnia. Latem zostanie wykorzystany do chłodzenia ryb tuż po złowieniu. W czerwcu, lipcu i sierpniu rybacy pakują skruszony siekierami albo mechanicznymi kruszarkami lód w styropianowe pojemniki i okładają nim złowione ryby.
"Chodzi o to, by przez 2-3 godziny, bo tyle trwają jednorazowo połowy, schłodzić ryby; w przeciwnym razie, gdy temperatura powietrza wynosi 20 stopni, z ryb zrobi się zupa rybna"- dodał dyrektor.
Do transportu ryb do odbiorców wykorzystywany jest już lód pochodzący z chłodni, a nie ten z zamarzniętych akwenów.


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę