biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rybactwo i przetwórstwo ryb warto wspierać

2 listopada 2012
Zdaniem Kazimierza Plocke , sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi dużym sukcesem polskiego rybactwa  jest utworzenie lokalnych centrów pierwszej sprzedaży, a więc miejsc spotkań rybaków z przetwórcami ryb. Eliminuje się  w ten sposób pośredników, którzy odbierali część zysków jednym i drugim oraz podbijali ceny dla konsumentów.
Zmodernizowane zostały  też porty rybackie i budowane są oraz sukcesywnie oddawane do użytku nowoczesne przystanie rybackie: w Kuźnicy, Mechelinkach k. Gdyni, Dębkach czy Mrzeżynie.
-  Chcę tu dodać, że polskie przetwórstwo ryb, to najdynamiczniej rozwijająca się dziedzina gospodarki narodowej. Dzięki inwestycjom uchodzi za najnowocześniejsze w Europie, a pod względem technicznym oraz jakości produkcji jest w pierwszej trójce na świecie. Rocznie przerabiamy ok. 500 tys. ton ryb, z tego ok. 100 tys. z zasobów krajowych, a większość to surowiec importowany. W 250 zakładach pracuje 30 tys. osób. Wytwarzają łącznie 0,6% produktu krajowego brutto, a wydajność pracy jest 4 razy wyższa niż w innych branżach przetwórczych. Rybactwo i przetwórstwo ryb warto wspierać – mówi Kazimierz Plocke.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę