W poniedziałek rozpoczęła się kampania cukrownicza w Polsce. Jako pierwsza ruszy cukrownia Środa należąca do niemieckiego koncernu Pfeifer & Langen. Eksperci oceniają, że w tym sezonie cukrownie w Polsce wyprodukują ok. 1 mln 550 tys. ton cukru.
Dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Kazimierza Kobza poinformował PAP, że w tym roku plony buraków cukrowych będą niższe, niż w ubiegłym i wyniosą ok. 55 tony z hektara wobec 63 tony z ha w 2012 r. Powodem niskich zbiorów buraków cukrowych jest niesprzyjająca pogoda na wiosnę.
Polaryzacja, czyli zawartość cukru w burakach może być na poziomie 17 proc. Kobza dodał, że do faktycznych zbiorów jest jeszcze możliwe zwiększenie polaryzacji. "Pozwoli to wyprodukowanie ok. 1 mln 550 tys. ton cukru" - ocenił Kobza.
Zauważył, że Polska wyprodukuje i tak więcej cukru, niż zakłada limit przyznany nam przez Unię Europejską. Wynosi on ok. 1,4 mln ton. Spożycie tego produktu w naszym kraju wynosi ponad 1 mln 600 tys. ton rocznie.
W ubiegłym roku uzyskano w Polsce niemal 1 mln 900 tys. ton cukru. Część produkcji przewyższająca limit musi być wyeksportowana lub przeznaczona na cele przemysłowe.
Jako pierwsze kampanie rozpoczną cukrownie należące do koncernów Pfeifer & Langen (Gostyń, Miejska Górka, Środa) oraz Nordzucker Polska (Chełmża, Opalenica). Najpóźniej ruszy praca w cukrowniach koncernu S?dzucker Polska (Ropczyce i Strzyżów) oraz Krajowej Spółki Cukrowej (Dobrzelin, Kluczewo).
Także w wielu innych europejskich krajach zimna i mokra wiosna opóźniła zasiewy buraków cukrowych, co negatywnie odbiło się na plonowaniu i zawartości cukru w korzeniach - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Francuski związek plantatorów szacuje, że średnie tegoroczne plonowanie buraka cukrowego wyniesie maksymalnie 86 t/ha i będzie mniejsze od średniej pięcioletniej w wysokości 89 t/ha. Związek francuskich producentów cukru SNFS ocenia, że średnia zawartość cukru w korzeniach wynosi 16,8 proc. wobec 17,5 proc. rok temu. Pozwolić to ma na wytworzenie niespełna 4,2 mln ton cukru wobec ponad 4,7 mln ton sezon wcześniej.
Niemiecki związek producentów cukru WVZ szacuje, że tegoroczne plony wyniosą 63,6 t/ha wobec 71,3 t/ha rok temu. Produkcja ma spaść z 4,37 do 3,46 mln ton.
W Hiszpanii opóźnienia zasiewów dotyczyły około połowy upraw buraków cukrowych. Średnia zawartość cukru w korzeniach została oszacowana na 17,6 proc., a plon buraków cukrowych na średnio 76 t/ha. Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, największym producentem cukru w UE.
Zdaniem analityków rynku cukru w Polsce może, podobnie jak w poprzednim sezonie cukrowniczym może wystąpić problem z zagospodarowaniem cukru pozakwotowego. Dlatego możliwe jest eksportowanie takiego surowca do krajów spoza UE, KE może też zezwolić na sprzedaż części nadwyżek na rynku unijnym, ale nie ma szans, by tak zagospodarować całą nadwyżkę.
Zgodnie z przyznanym przez KE limitem Polska może przeznaczyć na rynek krajowy 1,4 mln ton cukru, jego nadwyżka wytworzona ponad ten limit musi być wyeksportowana poza UE lub przeznaczona na cele przemysłowe, np. do produkcji spirytusu.
W 2011 r. krajowa konsumpcja cukru wyniosła ok. 1 mln 540 tys. t, co oznaczało konieczność importu tego surowca. Systematycznie maleje bezpośrednie spożycie cukru w gospodarstwach domowych (ok. 600 tys. t), które w 2011 r. spadło do bardzo niskiego poziomu ok. 14,16 kg na osobę. Powodem spadku spożycia były zarówno wysokie ceny detaliczne oraz postępujące zmiany modelu konsumpcji -oceniają eksperci.
6810361
1