W cukrowni Krasnystaw ruszyła dziś 33 w historii zakładu kampania cukrowa. Przez trzy najbliższe miesiące Krasnystaw będzie produkować około 1200 ton cukru na dobę. Podczas całej kampanii około 80 tysięcy ton. Wystarczy tylko jedno kliknięcie, by rozpocząć kampanię. To efekt przeprowadzonej w tym roku modernizacji zakładu.
Wojciech Czuk, dyrektor Cukrowni Krasnystaw: w części fabryki zrobiliśmy bardzo dużą modernizację, korzystając z urządzeń ze zdemontowanej cukrowni Lublin. Myślę, że jest to bardzo duży postęp jeśli chodzi o cukrownię Krasnystaw.
Do cukrowni w Krastystawie trafiła duże część urządzeń ze zdemontowanej cukrowni ale też plantatorzy, którzy wozili buraki do Lublina
Roman Zdunek, cukrownia Krasnystaw: praktycznie przejęliśmy wszystkie rejony kontraktacyjne z cukrowni Lublin, to jest około 2 tysięcy plantatorów z łączną masą około 290 tysięcy ton buraków, które tutaj zostaną skierowane do przerobu i tutaj zostaną przerobione.
Chociaż plantatorzy nie narzekają na tegoroczne plony to cena buraków ich zdaniem jest niewspółmierna do nakładów pracy.
W tym roku do przerobu buraków przystąpi 7 cukrowni Krajowej Spółki Cukrowej, czyli 4 mniej niż w poprzedniej kampanii. Wyprodukują też mniej cukru.
Roman Zdunek, cukrownia Krasnystaw: Krajowa Spółka Cukrowa przeszła proces restrukturyzacji i został z rynku wycofany w pierwszym etapie restrukturyzacji 13,5% w drugim etapie 9%. Czyli łącznie około 23% mniej zostanie w tym roku wyprodukowane.
Cukrownie Krasnystaw i Werbkowice to jedyne zakłady w regionie, które przystąpiły do kampanii. 1/3 całej produkcji Krajowej Spółki Cukrowej będzie pochodzić z Lubelszczyzny.