Urząd Marszałkowski w Łodzi rozpoczął przyjmowanie zgłoszeń do piątego wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych "Tygiel Smaków". Zgłoszenia przyjmowane są do 16 sierpnia.
Organizatorzy konkursu zwracają uwagę, że region łódzki jest "tyglem kulturowym", w którym wymieszane zostały tradycje, także kulinarne, kilku narodowości. "Dlatego należy z niego wydobyć tradycyjne produkty regionalne i przekonać potencjalnych konsumentów, że są wyjątkowe i najlepsze" - dodali.
Marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień przypomniał, że celem konkursu jest promocja produktów z regionu łódzkiego, które mogą trafić na krajową listę produktów tradycyjnych. Konkurs jest realizowany w ramach projektu "Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu" dofinansowywanego przez Unię Europejską.
Do konkursu wytwórca może zgłosić tylko jeden produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy posiadający m.in. minimum 25-letnią tradycję wytwarzania. Rozstrzygany jest w kilku kategoriach: sery i inne produkty mleczne; mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie); wyroby piekarnicze i cukiernicze; miody; gotowe dania i potrawy; napoje; inne produkty, w tym ryby, oleje i tłuszcze.
Komisja konkursowa ocenia wygląd produktów, ich smak, jakość, powiązanie z regionem, tradycyjny sposób przygotowania, wykorzystanie lokalnych składników, sposób prezentacji, znajomość historii produktu.
W ubiegłym roku do konkursu zgłoszono ponad 30 produktów, m.in.: sery kozie, szynkę cygańską, ogórki, ciastka ze skwarek słoniny, kapustę zasmażaną z jabłkiem, kiszkę ziemniaczaną, kwas z buraków, nalewkę miodową.
Główną nagrodę - statuetkę "Tygla Smaków" - przyznano przedsiębiorstwu Hektor z Działoszyna za kapustę kiszoną w całości.
8981123
1