Rumuńska wieprzowina ma otwartą drogę na unijny rynek
5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że od 1 stycznia 2012 r., po raz pierwszy od czasu przystąpienia do UE, Rumunia będzie mogła eksportować mięso wieprzowe na rynek unijny. Podczas posiedzenia Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w dn. 6 grudnia br., eksperci z państw członkowskich wyrazili zgodę na zatwierdzenie decyzji Komisji Europejskiej w sprawie rozpoczęcia wywozu rumuńskiej wieprzowiny.
Do tej pory handel był zabroniony, ze względu epidemię klasycznego pomoru świń w Rumunii. Od czasu zanotowania po raz ostatni ogniska tej choroby w 2007 r., sytuacja epidemiologiczna uległa znacznej poprawie, jednak kraj ten nie jest jeszcze całkowicie wolny od klasycznego pomoru świń. Wysyłki mięsa do państw UE będą możliwe jedynie z wybranych gospodarstw produkcyjnych, rzeźni i zakładów, które przedstawią niezbędne gwarancje dotyczące zastosowania środków bezpieczeństwa biologicznego.